Dodik: Nema nikakvih ograničenja da se izvrši imenovanje Tegeltije

Radiosarajevo.ba
Dodik: Nema nikakvih ograničenja da se izvrši imenovanje Tegeltije

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić sazvao je za utorak, 27. augusta vanrednu sjednicu Predsjeništva BiH, sa samo jednom tačkom dnevnog reda – Prijedlog odluke o imenovanju Zorana Tegeltije za novog predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Nakon zahtjeva iz kabineta Željka Komšića, Zoran Tegeltija je prošao sve provjere i Centralne izborne komisije i Agencije za istrage i zaštitu, čime su ispunjeni svi formalno-pravni razlozi da se o njegovoj kandidaturi raspravlja u Predsjedništvu BiH, rekao je za RTRS Milorad Dodik, član Predsjedništva.

Komšić: Zašto Dodik žrtvuje Tegeltiju i gdje su Rusi u toj priči

"Ne postoji nijedan razlog za neodržavanje sjednice, tako da sam ja kao član Predsjedništva zatražio da se ponovo zakaže sjednica. Naprosto pokušavajući da održimo taj datum. Od 5. septembra bar da se krene na uspostavljanje Vijeća ministara kako bi se ovo završilo u nekom roku", istakao je Dodik.

Dodik kaže da nema nikakvih ograničenja da se izvrši imenovanje Tegeltije i da je sada stvar političkih odnosa i procjena. 

"Postoji ustavna procedura da se nakon izbora vrši izbor izvršnih i zakonodavnih organa vlasti, da se 10 mjeseci to ne uspjeva. Konačno to treba da se, i na kraju sva druga pitanja, ovakva ili onakva, ova ili ona mogu da se nađu na sjednicama izvršnih tijela, a da oni rade i odlučuju o tome", objasnio je Dodik.

No, članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović danas su ponovili ranije stavove da neće podržati imenovanje Zorana Tegeltije na mjesto predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, bez usvajanja i slanja Godišnjeg nacionalnog programa za NATO.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije