Dodik: Nećemo migrante u RS-u niti u općinama sa srpskom većinom u Federaciji

Radiosarajevo.ba
Dodik: Nećemo migrante u RS-u niti u općinama sa srpskom većinom u Federaciji

RS ne prihvata da se na njenoj teritoriji formiraju bilo kakvi centri za boravak migranata, poručio je član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, prenosi RTRS.

Dodik je istakao da će o ovoj temi sutra razgovarati sa predstavnicima općina sa većinskim srpskim stanovništvom u Unsko-sanskom i Livanjskom kantonu.

Evropska komisija usvojila je odluku o izdvajanju dodatnih 10 miliona evra pomoći BiH u rješavanju problema povećanog priliva migranata i izbjeglica.

Najava da će u Medenom Polju kod Bosanskog Petrovca biti formiran migrantski kamp, izazvala je reakciju srpskih povratnika u ovaj kraj. Upozorili su da će, u slučaju da se u njihovoj blizini smjeste migranti, "biti prinuđeni da napuste vijekovna ognjišta".

Upravo to će biti tema sutrašnjeg sastanka Dodika sa predstavnicima općina Bosanski Petrovac, Drvar, Glamoč i Bosansko Grahovo.

"Јa sam obavezan da saslušam te ljude, ljude iz Federacije BiH koji imaju određene strahove. Prostor gdje se predlažu nova naselja za smještaj migranata je teritorija koja je ranije pripadala Srbima u cjelosti, gotovo 100 odsto. Ljudi imaju određene strahove i ne žele da im imovina bude ugrožena", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije