Reakcije / Dodik: Ne pada mi na pamet da spašavamo Izetbegovića i SDA

21. 04. 2017. u 13:31:00 Fena

Shares:0

Predsjednik Republike Srpske i lider Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je danas da je neusvajanjem zakona o akcizama u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, ugrožen kreditni aranžman s MMF-om.

Aranžman je trebalo dodatno stabilizirati finansijsku situaciju u manjem bosanskohercegovačkim entitetu.

Rekao je da je usvajanje zakona o akcizama trebalo osigurati dodatnih 25 miliona maraka za izgradnju, modernizaciju regionalnih i magistralnih puteva u RS-u. 

Prema njegovim riječima, i da je usvojen taj zakon, gorivo u BiH i dalje bi bilo najjeftinije u regionu, ali bi bila osigurana sredstva koja bi poboljšala rad nekoliko sektora, a istovremeno ne bi bilo dodatnih opterećenja za poljoprivrednike. 

Potvrdio je da ga je jučer, tokom zasjedanja Zastupničkog doma parlamenta BiH, telefonom pozvao bošnjački član Predsjedništva i lider SDA Bakir Izetbegović, tražeći od njega da SNSD podrži neke zaključke SDA. 

"Bakir Izetbegović me jučer zvao, pokušao je da dođe do nekog rješenja. Tražio je da SNSD glasa za neke zaključke. Rekao sam mu da ne može. Ne pada mi na pamet da spašavamo Bakira i SDA", kazao je Dodik na konferenciji za novinare. 

Predsjednik RS-a je istaknuo da je taj entitet ispunio sve svoje obaveze iz Reformske agende i da u vezi s usvajanjem reformskih zakona nije pravio nikakve dogovore s političkim partijama iz FBiH, a posebno ne sa strankama iz RS-a. 

Ocijenio je da Predsjedništvo BiH nije trebalo potpisati Reformsku agendu, ako nije postojala spremnost onih koji su je usvojili da je i provedu. 

KOMENTARI (1)