Dodik: Ne mogu birokrate u Sarajevu odlučivati o učešću Trećeg (RS) puka

Fena
Dodik: Ne mogu birokrate u Sarajevu odlučivati o učešću Trećeg (RS) puka
Predsjednik RS-a Milorad Dodik tvrdi da je nedopustivo i neprihvatljivo da bilo koji birokrata u Ministarstvu za odbranu BiH odlučuje kada su u pitanju aktivnosti puka u Oružanim snagama Bosne i Hercegovine koji baštini tradiciju bivše Vojske RS-a.

Ističući da Treći puk (RS) OS BiH baštini tradiciju bivše Vojske RS-a, Dodik je kazao da o njegovom učešću u obilježavanju važnih događaja za RS isključivo treba odlučivati član Predsjedništva BiH iz RS-a.

U tom slučaju, dodao je, ne bi bilo problema prilikom učešća te jedince u obilježavanju 9. januara.

"Ne možemo prihvatiti da jedan birokrata, bez obzira ko on bio, pa i ministar odbrane BiH, odlučuje šta je baštinjenje tradicije Vojske RS-a", rekao je Dodik u obraćanju u Kasarni Kozara u Banjoj Luci, na prijemu povodom pravoslavnog Božića.

Istaknuo je da se to pitanje treba regulirati, "ponovivši da se ne može osporiti 9. januar nikakvim odlukama suda, niti nametnuti bilo čijim saopćenjima, jer on pripada svim srpskim građanima".

Član Predsjedništva BiH iz RS-a Mladen Ivanić je u obraćanju istaknuo da je Božić praznik okupljanja i mira te da se te vrijednosti pokazuju i današim okupljanjem.

Izrazio je nadu da će OS BiH u ovoj godini imati manje posla i da će biti manje potrebe za njihovim angažmanom, ali da će s ponosom obavljati sve obaveze, prije svega mirovne operacije.

"Vrlo dobro znamo koliko je ljudi spašeno vašim angažmanom, posebno u poplavama prije nekoliko godina", rekao je Ivanić.

Zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić je rekao da je neophodan mir i stabilnost, što su osnovne poruke pravoslavnog Božića.

Komanda 6. pješadijske brigade OSBiH s komandama i jedinicama organizirala je danas u Kasarni Kozara prijem povodom pravoslavnog Božića, kojem su osim člana Predsjedništva BiH Mladena Ivanića prisustvovali i zamjenik ministra odbrane BiH Boris Jerinić, te srpski zvaničnici u RS.

Počasna jednica Trećeg pješadijskog (RS) puka Oružanih snaga BiH predala je raport članu Predsjedništva BiH iz RS-a Mladenu Ivaniću.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije