BiH / Dodik napao Tita u St. Brodu: "Nije htio pomoći Srbima koji su stradali od ustaša"

07. 09. 2019. u 16:08:00 Srna

Shares:0

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas u Starom Brodu da je ovo mjesto, gdje su ustaše ubile više od 6.000 Srba, "duplo mjesto stradanja, jer ga je krio komunistički režim".

Dodik je rekao da je Tito u to vrijeme bio u Foči i da nije htio da pomogne srpskom zbjegu da ne strada od ustaša.

On je istakao da se u Starom Brodu dogodio stravičan pir, stravičan po tome što je bilo zabranjeno da se o njemu govori.

"Ubijanje Srba bila je zvanična politika NDH. Srbi koji su došli ovdje, očigledno im je bilo namijenjeno da budu pobijeni", rekao je Dodik u Starom Brodu gdje je danas osveštan Spomen-muzej srpskom žrtvama koje su stradale 1942. godine od ustaške ruke.

On je dodao da nije RS-a danas ne bi bilo ni ovoga u Starom Brodu, te istakao kako je opravdana bila borba za RS.

Dodik je dodao da u Stari Brod dolaziti kad god bude mogao, te istakao kako to mora biti mjesto gdje će dolaziti školske ekskurzije da bi naučili šta se ovdje dogodilo.

Pokolj u Starom Brodu i Miloševićima desio se proljeća 1942. godine, uglavnom na obalama rijeke Drine, u mjestima Stari Brod i Miloševići, opština Višegrad.

Ustaše, predvođene Јurom Francetićem, u ovom pokolju ubile su više od 6.000 nenaoružanih Srba, isključivo civila. Јedan broj ljudi se namjerno ili nenamjerno utopio u rijeci Drini bježeći od ustaša.

Srpski civili su bili uglavnom pripadnici zbjegova sa područja mjesta Rogatica, Višegrad, Han Pijesak, Kladanj, Sokolac, Olovo, Pale i Sarajevo.

Kao znak sjećanja na ove srpske mučenike danas je u Starom Brodu osveštan Spomen-muzeja za koji je projekat uradio arhitekta Novica Motika iz Zvornika.

KOMENTARI (2)