Dodik nakon sastanka s Čovićem: U Domu naroda FBiH odsad će biti drugačije

Radiosarajevo.ba
Dodik nakon sastanka s Čovićem: U Domu naroda FBiH odsad će biti drugačije
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / S pressa Čovića i Dodika

U Istočnom Sarajevu danas je održan sastanak delegacija Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i Hrvatske demokratske zajednice Bosne i Hercegovine (HDZ BiH), koje su predvodili Milorad Dodik i Dragan Čović.

U delegaciji HDZ-a su, između ostalih, bili Vjekoslav Bevanda, Borjana Krišto i Marinko Čavara, a u delegaciji SNSD-a su Željka Cvijanović, Nebojša Radmanović, Staša Košarac, Sredoje Nović i Zoran Tegeltija.

Kako je prethodno i najavljeno, delegacije su razgovarale o budućoj saradnji - dogovorili su da zajedno nastupaju u svim nivoima vlasti - državni, entitetski i kantonalni, a, nakon susreta, Dodik je kazao da će Republika Srpska već sljedeće sedmice pristupiti proceduri formiranja organa na nivou ovog entiteta, tako što će Narodna skupština održati svoju konstituirajuću sjednicu, a brzo nakon toga odrediti i mandatara.

On očekuje da nova vlast u RS-u bude uspostavljena do kraja novembra ili, najkasnije, u prvim danima decembra.

Podsjetio je da HDZ ima potpredsjednika RS-a, a saradnja dvije stranke odvijat će se u ovom entitetu, na dva nivoa - u Vijeću naroda i na nivou Vlade. Ono što je zanimljivo jeste Dodikovo očekivanje da HDZ jedan mandat u Vladi FBiH prepusti SNSD-u: "To je sad moguće, jer HDZ ranije nije imao manevarskog prostora."

Također je naglasio da je HDZ na proteklim izborima ostvario kapitalan, historijski rezultat, da nisu uzeli samo mjesto u Predsjedništvu naše zemlje, "što ih ne sprječava da na svim ostalim nivoima budu reprezentativni predstavnik svih Hrvata - a oni to jesu i zato su naši partneri".

Dodik je kazao i kako su razgovarali i o kantonalnim nivoima vlastima. Njegova je želja da se konstitutivnost Srba i formalno uspostavi u kantonima gdje to dosad nije bio slučaj, jer želi da se to pitanje "skloni s dnevnog reda, da ne bude predmet spekulacija".

Dodao je i da je SNSD iznimno zainteresiran za adekvatno predstavljanje Srba u Domu naroda Federacije BiH, te je poručio kako "odbacuje dosadašnji pristup".

"Nećemo dopustiti, štagod to značilo, da se konstituiše Dom naroda FBiH bez potpune popune srpskih predstavnika. Ovaj put će morati biti u Domu, svih njih 17. Degradirajuća je poruka federalne vladajuće elite da nikada do sada srpski klub u FBiH nije bio popunjen. Zalažemo se da srpski politički predstavnici FBiH imaju svoj puni kapacitet, a to podrazumijeva da Srbi imaju pravo na najveći nivo političkog zastupanja", zaključio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije