Dodik nakon hapšenja pukovnika VRS-a: To je neprihvatljivo i nedopustivo

Radiosarajevo.ba
Dodik nakon hapšenja pukovnika VRS-a: To je neprihvatljivo i nedopustivo
Foto: Anadolija / Milorad Dodik

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je za Srnu, povodom hapšenja pukovnika Vojske Republike Srpske Daneta Lukajića u Hrvatskoj zbog navodnog ratnog zločina u logoru Manjača, da je to nedopustivo i da nije u jurisdikciji hrvatskog pravosuđa.

Dodik je rekao da je uvjeren da će član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić protestovati i tražiti od hrvatskih vlasti da što prije osiguraju Lukajićevo puštanje na slobodu.

"Hapšenje oficira Vojske Republike Srpske je neprihvaljivo, nedopustivo", poručio je predsjednik manjeg bh. entiteta.

Dodik je istakao da im "očigledno u Hrvatskoj smeta obilježavanje Dana sjećanja na žrtve u kompleksu ustaških logora smrti Gospić-Jadovno-Pag", te smatra da bi bilo da korisno da pokažu poštovanje prema mjestima kao što je Jadovno, gdje je stradao veliki broj Srba.

Hrvatska policija saopćila je danas da je nekadašnji oficir u organima bezbjednosti Pete vojne oblasti JNA Dane Lukajić (67) uhapšen danas u Ličkom Petrovom Selu zbog sumnje da je počinio ratni zločin protiv ratnih zarobljenika u logoru Manjača kod Banje Luke u septembru 1992. godine.

Iz hrvatske policije su naveli da Lukajić, koji je državljanin BiH, priveden u prostorije zagrebačke policijske uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije