Dodik na spomeniku Čurkinu: Bio je borac za mir, nabavljamo 2.500 pušaka

Radiosarajevo.ba
Dodik na spomeniku Čurkinu: Bio je borac za mir, nabavljamo 2.500 pušaka
Predsjednik RS-a Milorad Dodik danas je u Istočnom Sarajevu položio vijenac na spomen-obilježje bivšem ruskom ambasadoru pri UN-u Vitaliju Čurkinu.

Dodik je istaknuo da je ovaj ruski diplomat stao u odbranu srpskog naroda i mira u svijetu.

Spomenik preminulom ruskom ambasadoru u UN otkriven je u novembru prošle godine, a događaju su prisustvovali udruženja iz Srbije, predstavnici Opštine Istočno Novo Sarajevo, Vlade Republike Srpske, ruske Ambasade u BiH i brojni građani.

Čurkin je uložio veto u ime Ruske Federacije kada je 2015. godine u Savjetu sigurnosti UN-a predložena Rezolucija o Srebrenici, a umro je 20. februara prošle godine od srčanog udara.

Nakon što je odao počast Čurkinu, Dodik je u kratkom razgovoru s novinarima potvrdio informacije da MUP manjeg bh. entiteta kupuje 2.500 automatskih pušaka.

"Legitimno je pravo MUP-a RS da se oprema opremom i obučava za posao koji je Ustavnom predviđen. Policija RS ne samo da će nabaviti ovih 2.500 pušaka nego i sve što bude potrebno u borbi protiv terorizma i ono što savremene policije imaju. Znači, to nije ništa drugo osim modernizacije policije i jačanje njene uloge", poručio je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije