Dodik: Komšić neovlašteno pisao zaposlenim u Ambasadi BiH u Švedskoj

Srna
Dodik: Komšić neovlašteno pisao zaposlenim u Ambasadi BiH u Švedskoj
Foto: Armin Durgut / Pixsell / Milorad Dodik

Predsjedavajući i hrvatski član Predsjedništva BiH Željko Komšić neovlašteno je pisao Ambasadi BiH u Švedskoj i mimo bilo kakvog dogovora dao instrukcije njenom osoblju u vezi sa prisustvovanjem ceremoniji dodjele Nobelove nagrade za književnost, izjavio je Srni član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

"Predsjedništvo BiH, kako i sam Komšić priznaje, nije rasparavljalo o tome, pa je nejasno ko je donio odluku da osoblje Ambasade ne ide na dodjelu Nobelove nagarde. Da sve bude još čudnije Predsjedništvo BiH nije dobilo poziv za tu ceremoniju, nije dobilo čak ni upit iz MIP-a ili Ambasade u Švedskoj", istakao je Dodik upitan da prokomentariše Komšićeve insturukcije upućene zaposlenim u Ambasadi BiH u Švedskoj da bojkotuju dodjelu Nobelove nagrade za književnost Peteru Handkeu.

On je rekao da nije jasno zašto se Komšić našao prozvanim da daje ili uskraćuje ovlašćenja bilo kome u diplomatskoj misiji BiH u Švedskoj.

"Komšićevo insisitiranje na politizaciji i problematizaciji nečega što je pitanje književnosti, a ne politike, dodatno diskredituje BiH u očima civilizovanog svijeta", zaključio je Dodik.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije