Dodik i Cvijanović u Rusiji će razgovarati o Turskom toku prema BiH

Srna
Dodik i Cvijanović u Rusiji će razgovarati o Turskom toku prema BiH
FOTO: AA / Milorad Dodik i Željka Cvijanović

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik i predsjednica RS Željka Cvijanović nastavljaju danas posjetu Sankt Petersburgu, gdje bi, osim učešća na Međunarodnom ekonomskom forumu, trebalo da razgovaraju sa predstavnicima Gazproma, te da posjete Predstavništvo entiteta RS u tom gradu.

Očekuje se da tokom susreta Dodika i Cvijanović sa predstavnicima Gazproma bude razgovarano o mogućnosti odvajanju kraka ruskog gasovoda "Turski tok" za Republiku Srpsku.

"Sastat ću se sa ljudima iz Gazproma i sa njima razgovarati o odvajanju kraka za Republiku Srpsku da bi doveli gas u Banju Luku iz ekonomskih i ekoloških interesa, kao i izgradnji gasne termoelektrane", najavio je ranije Dodik.

Dodik i Cvijanović učestvuju na Međunarodnom ekonomskom forumu, koji ove godine bilježi rekordnu posjećenost - više od 1.500 kompanija svijeta, 17.000 panelista, predstavnika međunarodnih vlada, stručnjaka iz raznih oblasti, ali i hiljade novinara koji prate ovaj značajni skup.

Za danas, kada je i završni dan Foruma, planiran je poslovni dijalog predstavnika Euroazijskog ekonomskog saveza i Asocijacije nacija jugoistočne Azije, Rusije i Azerbejdžana, kao i Rusije i Japana.

Dodik i Cvijanović jučer su prisustvovali plenarnoj sjednici Ekonomskog foruma na kojoj su se obratili predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, predsjednik Kine Xi Jinping i generalni sekretar UN-a Antonio Guteres, te razgovarali sa predstavnicima kompanije Zarubežnjeft.

Tokom Foruma potpisana je "Mapa puta" - aktivnosti za realizaciju prioritetnih pravaca saradnje Sankt Petersburga i Republike Srpske za period 2019-2021. godina, a na marginama skupa Dodik i Cvijanović imali su brojne bilateralne susrete.

Dodik je, između ostalih, razgovarao u odvojenim susretima sa ministrom vanjskih poslova Rusije Sergejem Lavrovom i ministrom vanjskih poslova Katara Muhamedom binom Abdulrahmanom el Thanijem.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije