Dodik: BiH jeste u krizi, ali mir nije ugrožen

Radiosarajevo.ba
Dodik: BiH jeste u krizi, ali mir nije ugrožen
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Milorad dodik

Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, najavio je da će SNSD, čiji je on lider, u bliskoj budućnosti izaći pred Narodnu skupštinu RS sa analizom aktuelnog stanja, osvrtom na godine u kojima je manji bh. entitet trpio reviziju Dejtonskog sporazuma i s prijedlozima šta bi trebalo da se radi u narednom periodu, a sve što bude usvojeno na toj sjednici parlamenta biće plod širokih političkih konsultacija.

"SNSD će održati sjednicu Glavnog odbora polovinom septembra i utvrditi Političku platformu kao odgovor na novonastalu sutuaciju, predložiti je Narodnoj skupštini Republike Srpske na razmatranje i usvajanje. Sve do zakazivanja sjednice Narodne skupštine ostavljam mogućnost da se pronađe formula izlaska iz ćorsokaka u koji su nas sve stavili pojedinci koji imaju izrazito kratkovidu političku pamet", naglasio je Dodik, prenosi Srpskainfo.

Upitan da prokomentarišu činjenicu da danas ističe rok predviđen sporazumom o formiranju Savjeta ministara koji su potpisali predsjednici SNSD, HDZ i SDA i koji je utvrđen kao razumno vrijeme za imenovanje kandidata za formiranje Savjeta ministara, Dodik je rekao da sada može da konstatuje da je, kao i sve u BiH od Dejtona do danas, i to bio pokušaj od sporazuma do nesporazuma, i tako u krug.

"Javnost u BiH je svjedok kako je taj sporazum rušen, a da se ni mastilo od potpisa na njemu nije osušilo, kako od nekih potpisnika, tako i od domaćih ali i međunarodnih aktera. SNSD, kao partija koja je pobijedila na posljednjim Opštim izborima i dobila mandat da predstavlja srpski narod u zajedničkim institucijama, odgovorno je ušla u razgovore o formiranju tih institucija, ali našu ozbiljnost nisu pratili svi partneri iz Federacije BiH", istakao je Dodik.

On je naglasio da Godišnji nacionalni program za članstvo (ANP) u NATO nikada nije bio uslov za formiranje vlasti i potpuno je jasno da je sada ispostavljen kao uslov da se spriječi ulazak SNSD u zajedničke institucije.

"Međutim, bilo bi naivno, neozbiljno i netačno reći da je problem nekonstituisanja zajedničkih institucija Godišnji nacionalni program za članstvo u NATO, jer nije", rekao je Dodik i upitao zašto 11 mjeseci od izbora nije formirana vlada Federacije BiH ako je ANP uslov uslova kada bar u Federaciji nema sporenja oko tog dokumenta, niti je SNSD politički subjekt u tom entitetu, niti tamo pregovara Milorad Dodik.

Ako je sve u redu, i ako je sve zbog ANP, kako tvrde, kaže Dodik, upitavši zašto nema vlade FBiH, kantona…

"Dakle, jasno je da su problemi složeniji i dublji od članstva u NATO savezu", konstatovao je Dodik.

Na pitanje šta je onda zaista problem da ne dođe do formiranja vlasti, Dodik je naveo da je SDA, partija koja je dobila najviše glasova u bošnjačkom političkom tijelu, iz ovih izbora izašla sa znatno slabijim koalicionim potencijalom, te da je dio problema u vezi sa konstituisanjem vlasti upravo zbog te činjenice.

"SDA mora da pravi postizbornu matematiku i na kantonalnom i na federalnom nivou da bi mogla da se pojavi kao partner i na nivou zajedničkih institucija. Očigledno da (Bakir) Izetbegović teško izlazi na kraj sa tim slagalicama i danas smo svi tu gdje jesmo", istakao je Dodik.

Više o ovoj temi možete pročitati na linku OVDJE

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije