Dodik: Ako visoki predstavnik ne ode, BiH će biti vječno nedovršena zemlja

Radiosarajevo.ba
Dodik: Ako visoki predstavnik ne ode, BiH će biti vječno nedovršena zemlja
Radiosarajevo.ba / Milorad Dodik
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik danas se u Srebrenici sastao s novoizabranim načelnikom Općine Srebrenica Mladenom Grujičićem, kako bi zajednički razgovarali o aktuelnim društveno-političkim temama.

Po završetku sastanka Dodik se obratio medijima, te je ponovo u svom maniru govorio o onome što je sada aktuelno, prvenstveno u Srebrenici, a zatim i u RS-u, u BiH i na globalnoj političkoj sceni.

Reformatorski je, dolaskom Grujičića na čelo Srebrenice, najavio da ovu općinu očekuje razvoj i da će Vlada RS-a, s novoizabranim načelnikom, raditi na tome u budućnosti.

"Imajući u vidu specifičnost općine kreira se atmosfera zajedničkog i to je atmosfera koju podržavam i koja je potrebna. Načelnik je već ovladao određenim pitanjima, a ja sam se upoznao s problemima koji su važni za općinu", izjavio je Dodik povodom sastanka.

No, uskoro je dobio i brojna pitanja o mnogim temama koje se ovih dana povezuju s njegovim imenom u medijima, te je tako Dodik govorio o "crnim listama", utjecaju stranog faktora u BiH, ali i pobjedi Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima u SAD-u.

"Ovi koji govore o crnim listama, oni su odavno na tim listama, još i na izborima jer su za njih sve liste crne", kazao je Dodik, govoreći o "crnim listama" zbog kojih ga kritizira cjelokupna javnost prethodnih dana, te dodaje da će SDS imati negativan tretman. Također objasnio je da je netačna priča da će općine u kojima SNSD nije na vlasti imati negativan tretman Vlade RS-a.

"U svakom slučaju, to je jedna predimenzionirana i netačna priča jer, recimo, opština Bijeljina dobila je dva kapitalna ulaganja, bolnicu i obilaznicu, a tamo nije SNSD na vlasti. Sad sam bio u Kini i govorio da se izgradi bolnica u Doboju, a ni tamo nije SNSD. I odjednom se pojavljuju ovakve priče", dodaje Dodik.

Istaknuo je i kako u RS-u ne postoje dva politička bloka, nego samo jedan, kao i da je to "narod pokazao na izborima", te da mu nije jasno kako SDS misli prekinuti saradnju sa SNSD-om kada je nikada nisu ni imali.

Europski put BiH: Stranci trebaju otići

Posljednji dio konferencije za medije bio je posvećen proeuropskoj orijentiranosti BiH, kao i procesima s kojima se, na putu europskih integracija, susreće rukovodstvo naše države. 

"Dejtonski sporazum je nešto najbolje što se desilo BiH, međutim on je nasilno mijenjan od visokog predstavnika bez procedure. Mi smo nezadovoljni svim otetim nadležnostima koje su prenesene na Bosnu i Hercegovinu i tražimo raspravu o tome. Krajnje vrijeme je da stranci odu iz Ustavnog suda i mikroodlučivanja u Bosni i Hercegovini", kazao je Dodik, dodavši da isto tako razmišlja i o radu visokog predstavnika, čiji rad nije bio u potpunosti loš, ali je vrijeme da i on ode.

"Ako visoki predstavnik ne ode, BiH će ostati vječno nedovršena i nedorečena zemlja", zaključio je Dodik.

Također, kritizirao je i poteze vlasti na nivou BiH koje dopuštaju da "stranci tjeraju nas da se zadužujemo kod njihovih poslovnih banaka, po mnogo većim kamatnim stopama", kao i to da je veoma važna privredna politika BiH spram ostalih država kako bismo zaštitili sopstveno tržište. Sve to, navodi Dodik, moraju biti elementi narednih sastanaka visokih bh. zvaničnika, koji moraju raditi za prosperitet naše države.

"Nisam spreman da sjedim na jalovim sastancima koji podrazumijevaju slikanje, da popijete neko piće i da dogovorite nešto što će da propadne", zaključio je Dodik svoje obraćanje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije