Dodik: Ako ne popune Klub Srba u Federaciji, ukinut ćemo Vijeće naroda u RS-u

Radiosarajevo.ba
Dodik: Ako ne popune Klub Srba u Federaciji, ukinut ćemo Vijeće naroda u RS-u
U intervjuu za beogradsku Politiku, novoizabrani član Predsjedništva BiH Milorad Dodik najavio je pravce djelovanja u narednom mandate, kako sebe tako i njegovog političkog bloka koji je osvojio vlast u RS-u.

"Inicirat ću ukidanje antiustavnih zakona. Moj zadatak jeste da ukažem da je dio međunarodne zajednice, nametanjem zakona, determinisao politički sistem antidejtonskim rješenjima koja se pokazuju kao nefunkcionalna", rekao je Dodik za Politiku.

Ubijeđen je u to da "BiH ne trebaju ovolike i preskupe Oružane snage, koje bi se raspale u slučaju bilo kakavih nereda".

Za sebe kaže da je "u Sarajevu samo na privremenom radu", a da je ustvari funkcioner RS-a gdje je i izabran.

"Sva politika u BiH, kao i monetarna politika, stavljaju se u funkciju tuđih interesa. Zahtjevi Evropske unije u procesu pridruživanja idu direktno na štetu naše privrede. Privatizacija spovedena pod pritiskom stranaca devastirala je život u BiH. Ako nema želje da se to mijenja, ne vidim svrhu funkcionsanja BiH", rekao je Dodik.

Napominje i da će ga u Sarajevu obezbjeđivati ljudi u koje ima povjerenja, a to je Policija RS-a i da mu ne treba obezbjeđenje sa nivoa BIH.

"Zar da me obezbjeđuje SIPA koja je prije tri mjeseca htjela da me hapsi. Povjerenje imam isključivo u policiju RS-a", rekao je Dodik.

Dodaje da će Vlada RS-a za cilj imati promjenu Ustava manjeg bh. entiteta.

"Ne može se desiti da Vijeće naroda RS-a, koje je nametnuo visoki predstavnik, služi za ometanje rada naših organa. Evo direktno ću reći, ako ne popune Klub Srba u drugom entitetu pristupit ćemo ustavnim promjenama i ukinuti Vijeće naroda RS-a. Klub Srba od Daytona do danas nikada nije bio formiran u Federaciji BiH. Ne prijetim, ali ako mi ne možemo da tamo imamo popunjen klub, zašto bismo bili servilni prema drugima u RS-u", rekao je Dodik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije