Dodik: 25. novembar pokazuje da je BiH nazor sastavljena zemlja

Radiosarajevo.ba
Dodik: 25. novembar pokazuje da je BiH nazor sastavljena zemlja
/ printscreen
U Federaciji Bosne i Hercegovine obilježava se 25. novembar - Dan državnosti BiH.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da pokušaj iz Federacije BiH da se 25. novembar proglasi za "dan državnosti BiH", o kojem se niko nije dogovorio osim Bošnjaka i jednog dijela Hrvata, najbolje pokazuje koliko je BiH apsurdna, nazor sastavljena zemlja, piše Srna.

"Da bi nešto bilo dan državnosti - o tome se mora dogovoriti i donijeti zakon... Mislim da ni nema nikakve potrebe da mi ikada donesemo zakon o bilo kakvim praznicima da nivou BiH. To treba odbaciti. To će biti naša politika", izjavio je Dodik Srni.

On je napomenuo da BiH /kao država/ nije ni imala svoju prethistoriju, jer 25. novembra 1943. godine na zasjedanju ZAVNOBiH-a u Mrkonjić-Gradu nije postala država nego tek republika, federalna jedinica u okviru bivše Jugoslavije, koja je baš tih godina i naposredno nakon rata bila više centralistički uređena zemlja.

"Ta njihova priča o državnosti potpuno je promašena", istaknu je Dodik.

Predsjednik entiteta Republika Srpska smatra da sav apsurd bošnjačkog obilježavanja 25. novembra pokazuje i činjenica da praznik s komunističkog zasjedanja prisvaja Bakir Izetbegović, čiji se otac Alija Izetbegović, u uniformi Handžar divizije, borio da bi uništio upravo te vrijednosti.

"Koliko je to sve izokrenuto govori i činjenica da je Bakir Izetbegović danas posjetio mezar svog oca na Kovačima. To govori da je ovo sve zaista samo jedna privatizirana priča, koja nema suštinu", naveo je Dodik.

On je dodao i da je Dejtonski sporazum pokazao da nikakve BiH kao države nije ni bilo, jer je samo BiH kao republika bivše Jugoslavije bila primorana da suštinski pravi novi politički sistem jer prethodni komunistički nije odgovarao.

"Koliko je sve to besmisleno govori i činjenica da je jedan broj Hrvata, koji su se žestoko borili protiv Jugoslavije, danas prihvatio komunistički datum da ga kao nešto slave", rekao je Dodik, istaknuvši da je sva ta priča apsurdna. Dodik je poručio da njega, kao potomka kozaračkih partizana i jasenovačkih stradalnika, vrijeđa činjenica da Bakir Izetbegović, čiji je otac bio član Handžar divizije, danas 25. novembar pokušava da prikaže kao svoj datum.

"Kada bi sve 'razgrnuli', vidjeli bi da je i te 1943. godine ogromna većina Srba bila u partizanima, a muslimani su se tek negdje slikali. Uvijek nešto kradu, iz historije ili nekog trenutka, pa tako i sada", rekao je Dodik i zaključio da je to apsolutni apsurd koji pokazuje koliko u BiH ništa nije moguće.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije