Dodatna pitanja iz EU: Institucije ne mogu dati odgovor da li će biti ispoštovan rok

N. K.
Dodatna pitanja iz EU: Institucije ne mogu dati odgovor da li će biti ispoštovan rok
Evropska komisija prije više od mjesec dana proslijedila je 655 dodatnih pitanja našoj zemlji u svrhu pripreme mišljenja o zahtjevu BiH za članstvo u EU.

"Dodatna pitanja kojih ima 655 su tehničke naravi i odnose na sve oblasti na koje moramo dati odgovore i koja pojašnjavaju več dostavljeni materijal bh. institucija u odgovorima na Upitnik Evropske komisije", rekao je tada direktor Direkcije za evropske integracije (DEI) Edin Dilberović.

edin_dilberovic_fena.jpg - undefined

Edin Dilberović

Dilberović: Imamo tri mjeseca da odgovorimo na dodatna pitanja iz Evrope

Što se tiče rokova, Evropska komisija je u svom dopisu koji je dostavila se dodatnim pitanjima naznačila da očekuje odgovore u roku od tri mjeseca, a kako je za Radiosarajevo.ba rekla glasnogovornica DEI BiH Marina Kavaz-Siručić, predsjedavajući i zamjenici radnih grupa u sistemu koordinacije sada analiziraju doprinose, potražuju nedostajuće informacije i pripremaju radne verzije cjelovitih odgovora BiH na dodatna pitanja Evropske komisije.

"Nakon što radne grupe okončaju svoj dio posla, slijedi verifikacija odgovora, razmatranje eventualno nefinaliziranih odgovora u forumu Komisije za evropske integracije, prevod, verifikacija prevoda, potvrda Vijeća ministara BiH i u konačnici dostavljanje odgovora na dodatna pitanja Evropskoj komisiji", kazala je Kavaz-Siručić.

Marina Kavaz-Siručić  - undefined

Marina Kavaz-Siručić

Prema njenim riječima, Evropska komisija u značajnom broju dodatnih pitanja potražuje pojašnjenja, nedostajuće informacije ili statističke podatke samo od jednog nivoa vlasti, pa je i u tom smislu dinamika rada u radnim grupama drugačija nego kad su pripremani odgovori na Upitnik EK-a kada je trebalo više od 14 mjeseci.

Opada podrška članstvu BiH u EU: U RS-u to želi tek trećina stanovnika

Upitana da li će rok od tri mjeseca biti ispoštovan, te da li ćemo ovaj put stići uputiti dokumentaciju na vrijeme, Kavaz-Siručić je kazala:

"Odgovor na ovo pitanje niko pouzdano ne može dati", potcrtala je  glasnogovornica DEI BiH.

deniszvizdic_vijeceministara_upitnik_RSA (1).jpg - undefined

Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba

Ipak, kako napominje, Evropska komisija je u metodološkim napomenama uz dopunska pitanja kazala da bi cijenila kada bi odgovore dobila u roku od tri mjeseca, što je okvirno kraj septembra.

"Što BiH prije dostavi odgovore na dopunska pitanja, to će prije i mišljenje Evropske komisije biti pripremljeno i u tom smislu ne postoje nikakve 'sankcije' u vezi sa rokovima.", smatra Kavaz-Siručić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije