Dobra atmosfera u Predsjedništvu BiH: Dodik, Komšić i Džaferović primili Wigemarka

Radiosarajevo.ba
Dobra atmosfera u Predsjedništvu BiH: Dodik, Komšić i Džaferović primili Wigemarka

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i članovi Predsjedništva BiH Željko Komšić i Šefik Džaferović primili su šefa Delegacije EU u BiH i specijalnog predstavnika EU u BiH ambasadora Lars-Gunnara Wigemarka

Ambasador Wigemark je uručio članovima Predsjedništva BiH Mišljenje Europske komisije o kandidatskom statusu BiH, koje je predstavio komesar za europsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn, u okviru "Paketa proširenja za 2019. godinu", Komitetu za vanjske poslove Europskog parlamenta.

U Mišljenju je prezentirana sveobuhvatna analiza stanja u zemlji, kao i sve što je dosada urađeno i ono što stoji kao obaveza da se ispuni na putu ka članstvu u Europskoj uniji, rečeno je tokom susreta. Europska komisija je predstavila mapu puta za provedbu reformi, prije svega u području demokratije, vladavine prava i javne uprave.

Još jednom je ponovljena podrška i posvećenost europskom putu zemlje i nastavku reformskog procesa.

Članovi Predsjedništva BiH su zahvalili ambasadoru Wigemarku na angažmanu i posvećenosti europskoj perspektivi BiH, te ponovili opredijeljenost za nastavak reformskog puta, kako bi se ispunili svi uvjeti za sljedeću etapu na europskom putu zemlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije