Do kraja 2018. godine u Hadžićima će biti otvoreno 400 radnih mjesta

K.S.
Do kraja 2018. godine u Hadžićima će biti otvoreno 400 radnih mjesta
Foto: Općina Hadžići / Hamdo Ejubović
Seriju tekstova "Godinu dana nakon izbora", koju portal Radiosarajevo.ba objavljuje s ciljem da javnost stekne uvid u rad novoizabranih načelnika/ca i gradonačelnika u prvoj godini mandata, nastavljamo s Općinom Hadžići.

Općina Hadžići nalazi se u Kantonu Sarajevo. Na području općine Hadžići živi 24.979 stanovnika po podacima popisa stanovništva iz 2013. godine.

Načelnik Hamdo Ejubović (SDA) osvojio je na lokalnim izborima 2016. godine 7.432 glasa ili 62,54 posto. Njegov protukandidat Muharem Fišo (BPS - Sefer Halilović) osvojio je 3.443 glasova ili 28,97 posto, podaci su Centralne izborne komisije BiH.

Načelnik Hamdo Ejubović u intervjuu za Radiosarajevo.ba, govori o novoj industrijskoj zoni PDi Bjelašnica gdje bi trebalo biti otvoreno novih 400 radnih mjesta, razvoju komunalne infrastrukture, rješavanju problema javnog gradskoj prijevoza, kao i potencijalima općine.

Radiosarajevo.ba: Koje sektore smatrate za najveći potencijal vaše lokalne zajednice?

Najveći potencijal su mladi i obrazovani ljudi. Položaj općine Hadžići, površina i mogćnost razvoja kako grada tako i Kantona Sarajevo, također predstavljaju veliki potencijal. Tu su i prirodna bogatstva i potencijali razvoja turizma.

Radiosarajevo.ba: Šta su vaši prioriteti u toku ovog mandata?

Prvi cilj je stvoriti uslove za otvaranje preduzeća i kreiranje novih radnih mjesta. Također, cilj nam je završiti krupne infrastrukturne projekte. Želimo nastaviti saradnju sa stranim investitorima.

Radiosarajevo.ba: Koja su najveća konkretna postignuća za vrijeme vašeg mandata – šta je do sada urađeno?

Izgrađen je kolektor Hadžići-Resnik vrijedan 3,5 miliona KM. Izgrađena je nova osnovna škola Hadžići u koju je uloženo pet miliona KM. Izgrađena je vodovodna mreža Mehina Luka-Osenik u šta je uloženo 2,5 miliona KM. Izgrađen je Sarajevo Resort u Oseniku u koji je uloženo 50 miliona KM. Počeo je sa radom Tarčin Forest Resort&Spa u kojem je otvoreno 60 radnih mjesta. Kupovina Industrijske zone PDI Bjelašnica i njeno ponovno aktiviranje, dovest će do toga da će do kraja 2018. godine biti stvoreno oko 400 radnih mjesta. U rekonstrukciju i izgradnju puteva uložili smo 5,5 miliona KM. Urađena je vodovodna i kanalizaciona mreža u više od 93 posto općine, dok je rasvjeta urađena u 98 posto općine.

Radiosarajevo.ba: Šta ste namjeravali uraditi u prvoj godini mandata a niste uspjeli? Koji su razlozi što nije urađeno?

Nismo uspjeli riješiti problem javnog gradskog prijevoza, a razlog je KJKP GRAS.

Radiosarajevo.ba: Možete li navesti najveće probleme koje imate u općini i kako planirate ih rješavati?

Planiramo riješiti problem javnog gradskog prijevoza, kao i urediti imovinske odnose između Općine Hadžići i KJKP Sarajevo šume.

Radiosarajevo.ba: Da li realizirate zajedničke projekte sa drugim lokalnim zajednicama u BiH? Imate li u planu takvu vrstu saradnje?

U toku 2018. godine zajedno sa Općinom Ilidža provest ćemo projekat izgradnje fekalnog kolektora Miševići-Mostarsko raskršće.

Radiosarajevo.ba: Da li su u ovom periodu na području lokalne zajednice otvorene ili obnovljene: obrazovna ustanova, sportski objekat, zdravstvena ustanova, proizvodni pogon?

Otvorena je nova osnovna škola Hadžići, obnovljen je Dom zdravlja Hadžići. Općina Hadžići je u poboljšanje zdravstvenih usluga na svom području uložila više od 300.000 KM. U razvoj sporta i sportske infrastrukture Općina Hadžići je u 2017. godini uložila oko milion KM. Otvoreno je više manjih preduzeća koja su obično zapošljavala od 30 do 60 radnika. Ozbiljna priča oko otvaranja novih radnih mjesta će se desiti u 2018. godini aktiviranjem Industrijske zone PDi Bjelašnica gdje se očekuje zapošljavanje do 400 radnika. Podsjećamo, Općina Hadžići je ovu lokaciju kupila od privatne osobe za 5,3 miliona KM, uredila je i spremila za ulaganja.

Godinu dana nakon izbora javnosti u Bosni i Hercegovini želi znati kakva su dostignuća u prvoj godini mandata načelnika/-ica i gradonačelnika. U tu svrhu portal Radiosarajevo.ba je na adrese svih lokalnih zajednica poslao ista pitanja. U narednim danima objavljivat ćemo pristigle odgovore.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije