Kriza u RS-u / Do daljnjeg blokiran rad Narodne skupštine: Opozicija iznijela zahtjeve

13. 09. 2017. u 13:05:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

U Republici Srpskoj na sceni je do sada nezabilježena parlamentarna kriza.

Poslanici opozicije okupili su se danas oko stola za kojim sjedi predsjednišvo Narodne skupštine RS-a pokušavajući fizički da spriječe početak sjednice najavljen za 12 sati.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović (SNSD) potom je izrekao mjeru udaljavanja sa sjednice poslanicima opozicije koji su fizički blokirali rad parlamenta.

Zasjedanje je prekinuto, a bit će nastavljeno, kako je rekao, kada se za to stvore uslovi i to s onim poslanicima koji žele da rade. Zbog očuvanja digniteta entitetskog parlamenta, bilo je, kaže, neophodno preduzeti određene mjere u skladu s Poslovnikom.

"Niko nema pravo da sprječava rad Narodne skupštine", istaknuo je, dodajući da je RS važnija i od pozicije i opozicije.

Tvrdi da su poslanici opozicije pred vladajuću većinu postavili ultimativne uslove, među kojima i da se izvještaj revizije o stanju budžeta u prošloj godini razmatra na ovoj sjednici, što, kako je rekao, nije moguće.

Poslanici opozicije su rekli da ne neće odustati da onemoguće nastavak sjednice NSRS dok god se ne usvoje njihova tri zahtjeva.

Istakli su da će biti u parlamenti i sprječavati rad, a za to će koristiti sva demokratska sredstva, da se pobrinu da sve ide po zakonu.

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić je rekao da je to suprotno zakonu i poslovniku i da Odbor za finansije nije imao poslovničko pravo da skine tu tačku sa dnevnog reda.

"Vladajuća većina je nedolskom onemogućila održavanje Odbora za reviziju, koji bi jedini po poslovniku imao pravo da skine tu tačku", naveo je Čavić.

Prema opoziciji suština je u tome da vladajuća većina prvo želi da smijeni Duška Šnjegotu, glavnog revizora, pa tek onda da raspravljaju o njegovom izvještaju.

Opozicija je uputila dva prijedloga ili da se ne uvaži odluka odbora za finansije (da se skine ta tačka) ili da se prekine sjednica, da se dopuni dnevni red i da se stavi ta tačka Opozicija tvrdi da je glavni razlog pokušaja sprečavanja stavnjanja na dnevni red izvještaja Šnjegote, to što pokušavaju da sakriju šta je revizor utvrdio o stanju u budžetu.

Branislav Borenović, predsjednik PDP-a, je potvrdio da je lidere opozicije zvao Milorad Dodik, predsjednik RS, i tražio da opozicija odustane od blokada. Vukota Govedarica, predsjednik SDS-a, kaže da je Dodik tražio sastanak ali da je on rekao da ne bježi od sastanka, ali da to treba na kolegijumu riješiti.

 

 

NEMA KOMENTARA