Djeci hrvatskih povratnika nameću srpski jezik i ćirilicu

Fena
Djeci hrvatskih povratnika nameću srpski jezik i ćirilicu
Nakon što je ukinut hrvatski jezik i slušanje nastave po hrvatskom planu i programu u područnoj osnovnoj školi, hrvatski povratnici iz sela Gornje Tramošnice u općini Pelagićevo (RS) ne dopuštaju svojoj djeci daljnje pohađanje nastave.

Ivo Kamenjašević, nezadovoljni roditelj jednog od učenika, kaže kako je škola u Gornjoj Tramošnici utemeljena davne 1906. godine te da u proteklih 110 godina postojanja, ništa slično nije zabilježeno.

Dodaje kako je do posljednjeg rata školu u Tramošnici pohađalo 1480 učenika, a da ih je sada svega četiri.

Nezadovoljni roditelji, ističu da je ravnateljica matične osnovne škole "Vaso Pelagić" iz Pelagićeva glavni krivac što se njihovoj djeci umjesto hrvatskog jezika i latinice nameće srpski jezik i ćirilica.

"Gospođa Olga Lazić, imenovanjem na mjesto ravnateljice u JU Osnovna škola 'Vaso Pelagić' u čijem je sastavu i područna škola u Gornjoj Tramošnici, ove godine je otjerala četiri hrvatska učenika i time prepolovila njihov broj", ustvrdio je Kamenjašević.

Istaknuo je kako je ravnateljica Lazić, hrvatskim učenicima ukinula naknadu za prijevoz i uskratila topli obrok, a nametanje srpskog jezika i ćirilice bio je samo dodatni razlog da njihovi roditelji, ispišu djecu iz škole u G.Tramošnici i upišu ih u neku od škola u Posavskom kantonu.

"Sedamnaest posljednjih godina su u područnoj osnovnoj školi u G.Tramošnici djeca učila po hrvatskom nastavnom planu i programu, izučavala hrvatski jezik i kulturu. Dolaskom gospođe Olge Lazić, na mjesto ravnateljice Osnovne škole u Pelagićevu, sve se to negira i izričito zahtijeva, da naša djeca uče srpski jezik", ističe Kamenjašević.

Dodaje kako je tijekom jučerašnjeg dana ravnateljica Lazić u školu u G.Tramošnici poslala policiju iz Pelagićeva, "uz prijetnju da ćemo mi roditelji biti privedeni u Tužiteljstvo u Doboju ako ne napustimo dvorište i prostorije škole".

"Djeca su uplašena a nekima od njih ukazana je i liječnička pomoć jer su pod stresom. Zamolio bih nadležne da ne šalju policiju u školske učionice i među našu djecu jer tamo nemaju što tražiti", kazao je Kamenjašević.

Olga Lazić, ldirektorica matične škole u Pelagićevu kaže kako ona samo provodi zakone Republike Srpske.

"Naš nastavni plan i program, kojeg smo dobili od Ministarstva nauke i kulture Republike Srpske ne poznaje, ni hrvatski jezik, ni hrvatski plan i program, kao i u svim okolnim školama. Ja ne bih ulazila u to kako se ranije radilo i ja ću ispoštovati zakon koje mi je dostavilo Ministarstvo Republike Srpske", istaknula je Lazićeva.

Za sutra u 10 sati u Gornjoj Tramošnici zakazan je sastanak nezadovoljnih roditelja, direktorice Lazić i resornog ministra Republike Srpske.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije