Borba za Roditeljsku kuću: Pročitajte šta je poručio premijer Konaković

Hajrija Avdić
Borba za Roditeljsku kuću: Pročitajte šta je poručio premijer Konaković
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija
Roditeljska kuća je svečano otvorena 26. aprila ove godine i od tada ju je potpuno besplatno koristilo 30 porodica s područja cijele Federacije BiH.

No, nakon dvjesto dana rada funkcioniranje Roditeljske kuće je ugroženo! 

Predsjednica Udruženja Lejla Kamerić zahvalila se donatorima i medicinskom osoblju UKCS-a na podršci tokom izgradnje kuće te je ponovila da je Udruženje izgradilo Roditeljsku kuću zahvaljujući donacijama, a da je dalja odgovornost države da kuća funkcionira.

"Obećanja koja su dale nadležne institucije u momentu svečanog otvaranja Roditeljske kuće nisu ispoštovana", ističe Kamerić. 

Kako je za Radiosarajevo.ba rekla Kamerić, donacije građana su izuzetne bitne, i one su uvijek tu, ali tužno je kada te donacije prelaze iznos koji omogućuje država za Roditeljsku kuću.

"Da pokrijemo sve troškove režija, hrane, kupovinu sredstava za čišćenje... nama je na godišnjem nivou potrebno 150.000 KM, a za nas se izdvajaju godišnje 10.000 - 15.000KM", rekla je Kamerić. 

Fikret Kubat, menadžer kuće prezentirao je pogodnosti koje nudi Roditeljska kuća, kako za djecu koja se liječe od malignih oboljenja, tako i za roditelje i cijelu porodicu. 

Profesor doktor Edo Hasanbegović naglasio je da se na Hematoonkološkom odjeljenju liječe djeca iz cijele FBiH gdje je procenat izlječenja do 80 posto, a postojanje Roditeljske kuće značajno utječe na konačan ishod liječenja jer su i roditelji i djeca rasterećeni brige oko finansija i smještaja te imaju psihosocijalnu podršku Udruženja.

No, premijer Kantona Sarajeva Elmedin Konaković, na svom Facebook profilu se oglasio, i napisao:

"Radili smo danas analizu izvršenja budžeta. Ostvarili smo višemilionske uštede na pozicijama plaća, materijala i usluga kojim saniramo zatečeni deficit i vraćamo stare dugove. Iz ušteda će Vlada Kantona Sarajevo izdvojiti novac potreban za finansiranje Roditeljske kuće. Tako značajan projekt ne smije biti ugrožen", napisao je Konaković.

Predsjednica Udruženja Lejla Kamerić istaknula je da još uvijek nisu dobili tu potvrdu, ali da čekaju i raduju se. 

Iskustva roditelja mališana koji borave u Roditeljskoj kući

Dragica Raič, majka djevojčice koja se trenutno liječi od leukemije, istaknula je da u Roditeljskoj kući boravi tri i pol mjeseca u kontinuitetu te, da Roditeljska kuća ne postoji, morala bi, osim brige za dijete, da se brine i za finansije koje bi joj trebale da iznajmi stan i plaća režijske i osnovne troškove.

Osim finansijskih pogodnosti, u kući ima priliku družiti se s drugim porodicama koje brinu iste brige te je dijeljenjem iskustva olakšano svima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije