Dizdarević: Trump i njegova administracija su gubitnici, u svakom slučaju

Radiosarajevo.ba
Dizdarević: Trump i njegova administracija su gubitnici, u svakom slučaju
Facebook / Zlatko Dizdarević

Novinar i diplomata Zlatko Dizdarević smatra da na površinu izbija nešto što je možda čak iznad i izvan samog sukoba između Amerike i Irana.

„Odgovor koji je američki predsjednik Trump poslao uvodi cijelu planetu u potpuno novu situaciju. Zaprijetiti nekome da će mu rušiti historijske i kulturne spomenike nešto je s čime se suočavamo prvi put u novijoj historiji, od države ne više od terorista“, naglasio je za Fenu Dizdarević.

Kako je kazao čini se „da su se pogubili svi mogući parametri civilizacijski, da ne kažem kulturološki i ljudski, u kojima se jedna sila ispostavlja kao mjera svega na svijetu, koja može uraditi šta god hoće“.

„Čak se i u Americi diže glas protiv toga. Nikad niko nije pokazao tu vrstu arogancije i sile koja zabrinjava mnogo više nego sami direktni sukob. Da ima dobre volje i želje da se spusti lopta, to bi se i uradilo“, upozorio je.

Dizdarević smatra da su „Trump i njegova administracija u svakom slučaju gubitnici, u svemu ovome“ te ističe „nikad nisu uspjeli da ostanu tamo gdje su ušli kao osvajači“.

„Neće tako ni u ovom slučaju. Hoće li cijena biti veća ili manja, vidjet će se. Jednostavno, riječ je o gubljenju kompasa u odnosu na svjetsku realnost“, mišljenja je Dizdarević.

Što se samog vojnog mogućeg ishoda tiče, Dizdarević misli da je „i tu stvar jasna, Amerikanci mogu parcijalno da napadnu neke ciljeve u Iranu, i oni time neće poraziti Iran“.

„Šta je iznad parcijalnog napada, atomska bomba. Nisam siguran da je situacija takva, da je dotle došlo“, istaknuo je Zlatko Dizdarević.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije