Tarik Curić za RSA: Studenti traže investicije, a to može samo Vlada KS

E. H.
Tarik Curić za RSA: Studenti traže investicije, a to može samo Vlada KS
Foto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba / Studenti na protestima u Sarajevu

Studenti koji su smješteni u Studentskom domu Nedžarići danas su održali protest upozorenja, a kako bi ukazali na katastrofalno stanje u kojem se nalazi ovaj dom.

Tokom protesta među okupljenim studentima bio je i direktor JU Studentski centar KS Tarik Curić. Ovu priliku iskoristili smo da razgovaramo sa direktorom kako bi približili probleme sarajevskih studenata.

Studenti na protestima: U decembru nemamo grijanje!

"Studenti su nam kazali ono što mi već odavno znamo, a to je da nema značajnih investicija od strane osnivača koji su za 20 godina investirali samo jedan milion u drugi paviljon u Centru. Mi ovdje imamo brojne trase koje su stare preko 50 godina, na Bjelavama smo promijenili tu trasu. Ovdje smo imali kvar, cijevi su sve istruhle. Promijenili smo cijevi i naravno u periodu dok je trajala popravka studenti u Nedžarićima nisu imali grijanja", kazao je Curić za portal Radiosarajevo.ba.

Dodao je da su radovi trajali oko 20 sati te da je sad sistem grijanja u funkciji.

"Ali to su dugogodišnji problemi Centra, 17 godina je ovdje bio jedan menadžment koji u Centru nije radio ništa, bavio se sam sobom. Za 17 godina ovdje nije plaćen PIO, sa dolaskom novog Upravnog odbora i mene kao direktora počela je isplata obaveza. Stabilizirali smo finansijski sistem Centra. Međutim, došlo je vrijeme da se značaj o investira. Ove godine ušli smo u projekte sa EBRD-om i nadamo se da će Vlada KS što prije to implementirati u toku sljedeće građevinske sezone", pojasnio je Curić.

Studenti na protestima u Sarajevu - undefinedFoto: A. Kuburović/Radiosarajevo.ba: Tarik Curić sa studentima na protestima u Sarajevu

Prema njegovim riječima, budžet Centra nije predviđen za kapitalne investicije.

"Treba nam negdje oko 13 miliona KM kako bi sve doveli na nivo drugog paviljona. I Upravni odbor je radio vrijedno, ali mogućnosti su nam ograničene. Danas su studenti tražili velike investicije, mi naravno ne možemo to. Nalazimo se u statusu 'gubitaša' i porezna uprava nam je zabranila da investiramo dok ne izmirimo dugovanja. Imamo ogroman dug za PIO i kamatu od 16 posto, ali radimo na tome, taj dio se sad plaća. Ali što se tiče velikih investicija iza njih može stajati samo osnivač, tačnije Vlada KS", kazao je Curić u razgovoru za portal Radiosarajevo.ba.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije