Direktor policije RS-a: Povećano prisustvo migranata, uglavnom žele da idu u USK

Srna
Direktor policije RS-a: Povećano prisustvo migranata, uglavnom žele da idu u USK
Foto: RTRS / Darko Ćulum
Direktor policije Republike Srpske Darko Ćulum rekao je za Srnu da je primjetno prisustvo migranata na području svih policijskih uprava u manjem bh. entitetu.

Dodao je da je evidentiran povećan broj migranata na prijedorskom području, ali je i dalje na snazi zaključak Vlade da nema ni uslova ni kapaciteta da RS primi migrante.

Ćulum je istakao da policija pojačano radi na terenu kada je riječ o pronalasku migranata, te istakao da uglavnom izražavaju namjeru da idu dalje u Unsko-sanski kanton. 

On je dodao da migrante koji žele da podnesu zahtjev za azil upućuju u Sarajevo, te da su u roku od mjesec dana obavezni da podnesu zvaničan zahtjev. 

"Manje od deset odsto njih zaista podnese zahtjev za azil", naveo je Ćulum. 

Prema njegovim riječima, na sastanku Operativnog štaba za pitanje migracija u BiH dogovoreno je da Unsko-sanski kanton ne vraća migrante, odnosno da ih smještaju u za to predviđene objekte. 

Načelnik općine Novi Grad (Bosanski Novi) Miroslav Drljača rekao je ranije za Srnu da je, nakon odluke nadležnih u Unsko-sanskom kantonu o sprečavanju ulaska migranata na njihovo područje, evidentan veći broj ovih lica na području novogradske opštine i da će sutra o lokalnoj bezbjednosnoj situaciji raspravljati opštinski forum za sigurnost. 

"Do sada nije bilo ekscesa, ali je evidentno da se povećava broj lica koja žele da se domognu neke od zemalja EU. S druge strane, jasno je da im je ulazak u Hrvatsku onemogućen, a ukoliko i uspiju da ilegalno pređu granicu, uglavnom ih vraćaju na teritoriju BiH", rekao je Drljača.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije