Fahrudin Solak: Poljoprivredna šteta će biti značajna

Anadolija
Fahrudin Solak: Poljoprivredna šteta će biti značajna
Novi snijeg koji pada u Federaciji BiH ne predstavlja nikakvu značajniju opasnost, prijetnju niti bilo kakav dodatni angažman struktura Civilne zaštite u FBiH, rekao je Fahrudin Solak, direktor Federalne uprave civilne zaštite.

"Nema nikakve opasnosti. Snijeg koji je padao jučer bio je slabog intenziteta, ali je u principu ostao i zabijelio skoro u cijeloj FBiH. Na planinama je nešto manje izražen, dok je u nizinama, na 500-600 metara nadmorske visine donio nekoliko novih centimetara snijega", rekao je Solak.

Direktor Federalne uprave civilne zaštite istaknuo je da postoje određeni problemi u odvijanju saobraćaja na planinama i prevojima jer teški kamioni ili vozila koja ne posjeduju zimsku opremu naprave zastoj. Ali, navodi da se na svim tim značajnijim i bitnijim mjestima, gdje se to može i desiti, nalaze punktovi zimske službe i BIHAMK-ova vozila i to se veoma brzo rješava. 

"Kolege iz Hidrometeorološkog zavoda FBiH najavile su za danas prestanak padavina i razvedravanje. Doduše neće to pratiti naglo povećanje temperature", rekao je Solak.

Ističe da "nema kritičnog mjesta u Federaciji BiH, iako se određeni problemi mogu očekivati na nekim lokalitetima". 

"Problemi u odvijanju saobraćaja mogući su na planinskim prevojima prije svega na Komaru, odnosno putnom pravcu Travnik - Donji Vakuf, kod Šuica na dionici Kupres - Livno, preko Karaule na putu Sarajevo - Tuzla i prema Foči i Goraždu preko Rogoja. To su standardna mjesta gdje se i zadržava snijeg na cesti, i gdje su temperature mnogo niže, ali i ti putni pravci su prohodni bez ikakvih problema", naglasio je Solak. 

Direktor Federalne uprave civilne zaštite ističe i da snijeg koji je padao, u malim količinama, nije prouzrokovao dodatno oštećenje drveća.

"Novi snijeg niti bio težak kao prvog dana kada je počeo padati. Posljedice će osjetiti poljoprivrednici, pogotovo uz hladna jutra, jer ima mraza. Mislim da će šteta u oblasti poljoprivrede biti značajna", navodi Solak. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije