Dickson: Nadam se da će lokalni izbori u Mostaru održati 2020. godine

Fena
Dickson: Nadam se da će lokalni izbori u Mostaru održati 2020. godine
Foto: Fena / Stewart Dickson

Izvjestitelj Kongresa Vijeća Europe o lokalnim izborima u BiH Stewart Dickson u razgovoru za agenciju Fena govori o predizbornoj kampanji u BiH, o uočenim nepravilnosti u glasanju u odsustvu, kao i složenosti situacije u Mostaru po pitanju neodržavanja lokalnih izbora.

FENA: Gospodine Dickson, vi ste u predizbornoj promatračkoj misiji u BiH. Mnogi na razdoblje uoči izbora gledaju kritički, ocjenjuju ga čak i zabrinjavajućim. Kakvi su vaši dojmovi?

Dickson: Pratim lokalne izbore u BiH od 2012. godine. Ono što je moj dojam je da je od tada pa do sada napravljen značajan pomak i poboljšanje, makar kada je riječ o predizbornoj atmosferi.

FENA: Jeste li upoznati s uočenim nepravilnostima oko dopisnog glasanja na predstojećim izborima?

Dickson: To, zapravo, nije nešto što je specifično samo za BiH. Takvi su problemi uočeni i u drugim zemljama gdje smo vršili promatranje izbornog procesa. Snažno vjerujemo da bi na lokalnim izborima, zapravo govorimo o izborima općenito, trebali glasovati samo ljudi koji žive u zemlji u kojoj se biraju predstavnici vlasti, koji na koncu pružaju usluge tim ljudima koji žive u zemlji. To je nešto što smo mi kao Vijeće Europe vrlo jasno artikulirali u svojim komentarima ranije. Tako da mi preporučujemo, štoviše obeshrabrujemo glasovanje u odsustvu odnosno dopisno glasovanje. Smatramo da samo građani koji žive u zemlji u kojoj se održavaju izbori mogu odlučiti o tome jesu li njihovi politički predstavnici oslobođeni od vanjskih utjecaja.

FENA: Promjene Izbornog zakona BiH nisu postignute, pa se postavlja pitanje što nakon izbora. Analitičari najavljuju moguću krizu uspostave vlasti i nemogućnost provođenja izbornih rezultata. Što, po vama, slijedi nakon 7. oktobra?

Dickson: Mi kao promatračka misija nemamo odgovornost niti imamo ovlasti miješati se u ishode izbornog procesa ili u same politike jer je to nešto što u cijelosti mora biti u rukama onih koji budu izabrani na idućim izborima. Međutim, u svakom slučaju odobravamo i ohrabrujemo promjene u izbornom procesu, bilo kada je riječ o promjenama koje će eliminirati glasovanje u odsustvu, bilo kada je riječ o ukidanju ili rješavanju bilo kakvih anomalija koje su uočene u samom biračkom procesu jer je to nešto što je sasvim prirodno i što treba osigurati kroz razgovor, a shodno tome i kroz djelovanje izabranih vlasti.

FENA: Na koji se način Bosna i Hercegovina uopće može usmjeriti u pozitivnom smjeru?

Dickson: Naše misije nakon svakog izbornog procesa rade izvješća u kojem daju pozitivne preporuke na temelju onoga što su primijetile u samom izbornom procesu i tada je na vlastima da odluče hoće li te preporuke uvažiti i nešto po njima poduzeti.

FENA: Mostar je posebno pitanje. Vi ste ranije vodili neke razgovore, sada ste opet u Mostaru. Postoji li još nade za dogovor oko Mostara? Kada možemo očekivati lokalne izbore u najvećem gradu u Hercegovini?

Dickson: Prije svega pozdravljamo činjenicu da će na ovim predstojećim izborima, kada će se birati predstavnici vlasti na županijskoj razini, građani Mostara imati priliku ostvariti svoje demokratsko pravo da glasuju. Druga stvar, radim u grupi za refleksiju Kongresa Vijeća Europe i ta grupa je formirala određene prijedloge koje smo imali priliku predstaviti u smislu potencijalnih budućih koraka. Uvažavamo činjenicu da smo u predizbornom procesu i bilo je teško očekivati da će nam se pridružiti političke stranke koje su okupirane izbornom kampanjom. Nadamo se da će nam se nakon 7. oktobra, nakon izbora, političke stranke kao i parlament, nevladine organizacije i organizacije civilnog društva, pridružiti u realizaciji ponuđenih prijedloga.

FENA: Gdje vidite Mostar i Bosnu i Hercegovinu za četiri godine?

Dickson: Prije svega, nadam se da će građani Mostara ostvariti svoje demokratsko pravo glasovanja na lokalnim izborima već 2020. godine, baš kao što i građani u ostatku BiH ostvaruju svoje demokratsko pravo. Isto tako nadam se da će za četiri godine određena izborna pitanja, koja će biti identificirana i artikulirana ne samo u izvješću naše promatračke misije već i drugih promatrača koji će podnijeti izvješća i dati preporuke, da će neke o tih preporuka biti realizirane što će u konačnici donijeti određena poboljšanja samog izbornog procesa.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije