DF: Politika HDZ-a i HDZ-a 1990 neodoljivo podsjeća na politiku Karadžića

Radiosarajevo.ba
DF: Politika HDZ-a i HDZ-a 1990 neodoljivo podsjeća na politiku Karadžića
Foto: Arhiv / Demokratska fronta
Današnji bojkot tematske sjednice Parlamenta Federacije od HDZ-a i HDZ-a 1990. nije nikakav odgovor na navodno preglasavanje kako to tvrde iz ove dvije političke organizacije, navode iz Demokratske fronte (DF).
"Riječ je o inaćenju ovih politika porazu kojeg su doživjele na međunarodnom planu a posebno u Europskoj uniji.
 
Očigledno je da se u HDZ-u i HDZ-u 1990. ne mogu pomiriti s očitim porazom njihovih koncepcija koje su odbačene od europskih institucija, od Europskog suda za ljudska prava, Europskog vijeća i Europske komisije. Umjesto da pogledaju istini u oči i uvide da su njihovi zahtjevi za uvođenjem nejednake vrijednosti glasa putem rasističkih izmjena izbornog zakona beznadežno propali, HNS čija djelatnost skupa s blokadama koje najavljuju, neodoljivo podsjeća na politiku Radovana Karadžića, ulazi u sukob s međunarodnim principima i standardima.
 
HDZ i HDZ 1990. su potpuno izgubili osjećaj za realnost. Uvjereni da je mogućnost blokada u Bosni i Hercegovini jednako isto tako moguća i na međunarodnom planu, oni ulaze u sukob iz kojeg će svakako izvući deblji kraj. 
 
Današnjim svojim ponašanjem ne samo da su pokušali poniziti državu Bosnu i Hercegovinu nego su pokušali poniziti i europske zvaničnike koji nastoje pomoći Bosni i Hercegovini na njenom europskom putu. Oni koji se predstavljaju za nositelje europskih vrijednosti danas su se definitivno prokazali kao nositelji jedne odmetničke i hajdučke politike koja svoje djelovanje namjerava nastaviti vaninstitucionalnim sredstvima, pa možda i nasiljem ukoliko im Republika Hrvatska u tome pruži podršku.
 
HDZ i HDZ 1990. danas su izvršili tako očigledan atak na evropski i NATO put Bosne i Hercegovine, da je postalo sasvim jasno to da im, a tu prvenstveno mislimo na HDZ, Milorad Dodik i Rusija ostaju jedini saveznik, a građani ove države dobro znaju čemu vodi to savezništvo", piše u saopćenju DF-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije