DF o uvredljivim grafitima: Ovakve pojave i provokacije nisu usamljen slučaj

Radiosarajevo.ba
DF o uvredljivim grafitima: Ovakve pojave i provokacije nisu usamljen slučaj
Foto: Čitatelj/Radiosarajevo.ba / Grafiti u Gornjem Vakufu

Suočeni sa još jednim govorom mržnje, kojim se upućuju prijetnje i uvrede veličaju fašističke grupacije, simboli i obilježja, koji se ovoga puta manifestovao u gradu heroju proteklog odbrambeno-oslobodilačkog rata i gradu heroju NOR-a, Gornjem Vakufu-Uskoplju, moramo istaći da su takva dešavanja, uglavnom zahvaljujući toleranciji predhodnih i aktuelnog saziva izvršne vlasti SBK i pojedinih općina našeg Kantona, postala uobičajena, u predizborno vrijeme i „poželjna“, folklorna pojava u jednom dijelu Srednjobosanskog Kantona ali i većeg BiH entiteta, smatraju u Kantonalnom odboru Demokratske fronte SBK.

Horor u Gornjem Vakufu, grafiti na kući i automobilima: Bit će još Srebrenica

Dodaju da najnoviji incident i fašistička provokacija se desio u noći sa nedjelje, 4. augusta 2019., na ponedeljak 5. augusta 2019., u naselju Kupa u Gornjem Vakufu gdje je više automobila i stambenih objekata, vlasnika Bošnjaka, oštećeno ispisivanjem nacističkih simbola - kukastog križa i grafita sa natpisima uvrjedljivim po sve Bošnjake, ali i sve normalne građane Bosne i Hercegovine: „Nož, žica, Srebrenica“, „Balije“, „Neće Balija ostati – Uskoplje“ i slično.

„Da ovakve pojave i provokacije nisu usamljen slučaj na području Srednjobosanskog kantona najbolje govori u prilog istup vijećnice HDZ u općinskom vijeću Kiseljak, koja je, pozivajući se na navodne pritužbe građana Kiseljaka, na jednoj od proteklih sjednica općinskog vijeća u Kiseljaku, problematizirala 'pitanje buke u ranim jutarnjim satima', aludirajući pri tome ezan, odnosno poziv na jutarnju molitvu muslimana zbog kojeg, kako je kazala, 'trpe određene kategorije stanovništva, poput male djece'“, pojasnili su u saopćenju.

Prema njihovim riječima, sličnu manifestaciju neonacizma imali smo i nedavno kroz obnavljanje stiliriziranog grba kvinsliške fašističke paradržave koja se u periodu 1941-1945.godine, uz saglasnost nacista i fašista „samoproglasila“ kao Nezavisna Država Hrvatska ili NDH i to na potpornom zidu uz magistralni putu Kupres - Šujica – Tomislavgrad, koji većina građana SBK i dijela ZDK koristi kao tranzitni put za odlazak na ljetovanje u susjednu nam prijateljsku Republiku Hrvatsku.

Pored navedenoga, građanima SBK koji su svjedoci, ne govoriti da je učestala pojava da, u jednom dijelu općina SBK u kojem lokalnu vlast uglavnom obnašaju 'nositelji europskih vrijednosti', na privatnim posjedima ali i sa javnih stubova ulične rasvjete ili elektrodistributivne mreže vise zastave presuđenog udruženog zločinačkog poduhvata, poznatijeg kao 'Herceg-Bosna', a ne rijetko i zastave susjedne Republike Hrvatske. Sve ova dešavanja i pojave, koje su se ovoga puta manifestirale u naselju Kupa u civiliziranom svijetu, kojem svi barem verbalno težimo, nisu normalne i KO Demokratske fronte SBK sa prezirom osuđuje bilo kakve pozive na nasilje, mržnju, netoleranciju i nasilje, bez obzira sa čije strane bile upućene i protiv koga bile usmjerene i pozivamo nadležne institucije da u što skorije vrijeme reaguju, pronađu odgovorne i adekvatno ih sankcionišu“, naglasili su.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije