DF: Članovi CIK-a još jednom dokazali da su u službi stranačkih interesa

Radiosarajevo.ba
DF: Članovi CIK-a još jednom dokazali da su u službi stranačkih interesa
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić, Demokratska fronta
Demokratska fronta izdala je saopćenje u kojem osuđuje današnju odluku Centralne izborne komisije BiH o dodjeli mandata nedostajućim delegatima u Klubu srpskog naroda u Domu naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine.

"Članovi CIK-a još jednom dokazali da su u službi stranačkih interesa svojih mentora, a ne vladavine prava u Bosni i Hercegovini", kaže se u saopćenju Demokratske fronte i dodaje:

"Osokoljeni zelenim svjetlom koje su dobili od svojih domaćih, a čak i pojedinih međunarodnih mentora  pri donošenju neustavnog Uputstva o postupku provedbe posrednih izbora za tijela vlasti u Bosni i Hercegovini obuhvaćenih Izbornim zakonom, članovi CIK-a odlučili su potpuno zanemariti Ustav Federacije BiH i sebi dodjeliti titulu ustavotvorca.

"Utvrđivanjem  tri kriterija za izbor nedostajućih delegata u Dom naroda Parlamenta Federacije BiH i da će se birati među zastupnicima koji nisu dobili mandate u kantonalnim skupštinama, 'veliki magovi' ustavotvorstva iz Centralne izborne komisije BiH su potpuno zanemarujući svoju ulogu državnog organa zaduženog za provedbu izbora i Izbornog zakona sebi dali za pravo da se proglase društvom  sa bosanskohercegovačkog Olimpa", poručuju iz DF-a.

"Utvrđeni kriteriji Centralne izborne komisije BiH su samo morali ispuniti cilj da politički mentori većine njenih članova dobiju mogućnost kandidiranja potpredsjednika Federacije BiH u cilju uvođenja javnosti dobro poznatih političkih opcija u vlast Federacije BiH.

Demokratska fronta će u svojoj borbi za vladavinu prava u Bosni i Hercegovini uraditi sve da ovakvi potezi ne budu imali dugoročni pravni učinak.

Ovim putem pozivamo sve političke snage koje do sada jesu ili nisu prepoznale krajnji cilj ovih i ovakvih postupanja, ili smatrale da to nije njihov problem, da nam se pridruže u političkoj borbi protiv totalnog rušenja Ustava, zakona i vladavine prava u Bosni i Hercegovini, u sve cilju finalne podjele zemlje na nacionalne torove. A tada europske vrijednosti neće stanovati u Republici Sarajevo, već iza graničnih prelaza", kaže se u saopćenju Demokratske fronte.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije