Devet radnika Željeznica RS-a počelo štrajk glađu

Anadolija
Devet radnika Željeznica RS-a počelo štrajk glađu
U 17 sati devet radnika Željeznica Republike Srpske stupilo je u štrajk glađu u čekaonici željezničke stanice u Banja Luci.

"Osnovni zahtjev da bude isplata plaće redovna s ostalim prinadležnostima, topli obrok, prijevoz i sve ostalo", rekao je Zlatko Marin, predsjednik Samostalnog sindikata Saobraćajno-transportne djelatnosti u Željeznicama RS-a i dodao da su radnici koji su se odlučili na ovaj korak iz različitih službi.

Prema njegovim riječima, najveći problem je što većina kolega nemaju čim putovati na posao i da kupuju hranu.

"Iako oni konstatno pričaju da nema para, mi u to ne vjerujemo, jer vidimo gdje se pare rasipaju", rekao je Marin i dodao da bi prekinuli štrajk ukoliko bi se redovno isplaćivala plata, topli obrok i ostalo.

Rekao je da su u martu dobili januarsku plaću, a topli obrok je isplaćen za samo jedan mjesec prošle godine, tako da ih duguju 13, a 14 naknada za prijevoz i kilometre.

"Ujutro ćemo poslati dopise o početku štrajka koje smo pripremali danas. Dostavit ćemo ih Upravi, ministarstvu, Vladi RS, ombudsmanu, organizacijama koja se bave pitanjima ljudskih prava, nevladinim organizacijama, medijima", kazao je marin Dejan Lukanović iz Stanova kod Doboja, nadzornik skretničara koji osam godina radi u Željeznicama RS-a te naglasio da neće odustati dok im zahtjevi ne budu ispunjeni.

"Tražimo svoja radnička prava koja su prekršena, topli obrok, plate, prijevoze i ostale naknade. Ostajemo do daljnjeg", poručio je Lukanović.

Radnici Željeznica RS-a danas su organizovali protestnu šetnju od Trga Krajine do parka Mladen Stojanović, tražeći obustavu primjene novog Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji radnih mjesta, isplatu plata i svih materijalnih troškova u zakonskim rokovima, poštovanje sudskih izvršnih presuda i pokretanje odgovornosti i smjenu Uprave.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije