Najopsežnija potraga: Devet policijskih agencija i dalje traga za Edinom Gačićem

Radiosarajevo.ba
Najopsežnija potraga: Devet policijskih agencija i dalje traga za Edinom Gačićem
FOTO: Radiosarajevo.ba / Ilustracija

Devet policijskih agencija u Bosni i Hercegovini i jutros (utorak) su u potrazi za Edinom Gačićem, osumnjičenim za ubistvo policajca Mahira Begića na području Tarčina kod Sarajeva, kao i Sauda Sultanića u Konjicu.

Četverostruki ubica još nije lišen slobode, potvrdila je jutros za Radiosarajevo.ba Azra Bavčić, glasnogovornica Tužilaštva Kantona Sarajevo.

Dossier: Ko je Edin Gačić, ubica za kojim traga policija

Već ranije je poznato da istragom rukovodi Federalna uprava policije (FUP), a za Gačićem, koji je ranije osuđivan za dva ubistva, tragaju pripadnici Državne agencije za istragu i zaštitu (SIPA), Direkcija za koordinaciju policijskim telima BiH, granične policije BiH, Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, te četiri kantonalna ministarstva unutrašnjih poslova - Kantona Sarajevo, Srednjobosanskog kantona, Hercegovačko-neretvanskog i Zeničko-dobojskog kantona.

“Potraga za Gačićem i dalje traje… Nekih novih informacija od jučer nema”, dodala je Bavčić za naš portal.

Podsjetimo, za Gačićem intenzivna potraga traje od prošlog ponedjeljka kada je ubio Sauda Sultanića u Konjicu. Gačić je trenutno jedini osumnjičeni da je u subotu u mjestu Suhodol kod Tarčina ubio policajca Mahira Begića.

Begić je osiguravao Objekt za edukaciju kadrova Federalnog MUP-a na poligonu Suhodol kod Tarčina, a danas će biti ukopan na mjesnom mezarju u Lokvama kod Hadžića.

Osim u Federaciji BiH i na području Policijske uprave Istočno Sarajevo pojačane su aktivnosti pripadnika policije Republike Srpske.

Potraga za Gačićem je u četiri kantona 24 sata dnevno, a Hercegovačko-neretvanski kanton ima saradnju sa Kantonom Sarajevo i svim drugim sigurnosnim agencijama, potvrdio je za Radiosarajevo.ba Ljudevit Marić, glasnogovornik HNK-a.

“Potraga je na terena i sve ide prema planu. Angažirali smo više ljudi, ali vam ne smijem otkriti točan broj, jer je to tajna”, dodao je Marić.

Vrlo ozbiljno se pristupilo radu i Kantonu Sarajevo, potvrdila je Suvada Kuldija, glasnogovornica MUP-a KS za naš portal.

“Ljudi su na terenu. Građani pozivaju i provjeravamo sve informacije. Potraga traje intevnzivno. Sve informacije i mailove koje dobijemo provjeravamo. Imamo sjajnu saradnju s građanima i hvala im na tome”, dodala je Kuldija.

Određen broj roditelja s područja sarajevske opštine Hadžići, u kojoj se desilo ubistvo policajca, jučer nije poslao djecu u školu iz straha za njihovu sigurnosti. Slična je situacija i jutros.

Nastava u Osnovnoj školi I u Tarčinu je redovna, ali uz pojačano prisustvo policije u okruženju.

Danas je Vlada Kantona Sarajevo na sjednici donijela odluku da informacija koja bi za pronalazak Edina Gačića bude nagrađena sa 50.000 maraka. 

Više detalja o stravičnom zločinu možete čitati na sljedećem linku:

Opsadno stanje: Sve policijske snage tragaju za ubicom policajca u Suhodolu

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije