Sjećate li se doktora Dabića: Detalji o hapšenju Radovana Karadžića

Radiosarajevo.ba
Sjećate li se doktora Dabića: Detalji o hapšenju Radovana Karadžića
PrtScr / Karadžić kao Dabić

Vijest o hapšenju najtraženijeg haškog bjegunca 21. jula 2008. odjeknula je svijetom.

Svi su s nestrpljenjem očekivali da vide lice koje je "u zemlju propalo" 12 godina ranije. Novinari i javnost pomno su detaljisali, čekajući lice zločinca koji se smatrao među najodgovornijim za izbijanje rata u Bosni i Hercegovini.

Dossier: Kako je Radovan postao Karadžić

Čekali smo Zlo, čekali smo Črvoloka, čekali smo simbol i ikonu Smrti.

Kad tamo – dr. Dragan David Dabić, čiča zarastao u bijelu bradu i dugu kosu, egzotični tipus koji se bavio alternativnom medicinom, predavao o energiji "s one strane" i prodavao hamajlije i čudotvorne viske.

Pod tom je krinkom u Beogradu (i ponekad u Beču) živio najtraženiji zločinac ovih prostora. Bjegunac, političar, psihijatar, pjesnik... Radovan Karadžić.

“Kao dete sa svojim dedom voleo je da istražuje okolne šume i planine, i mnogo vremena je provodio na obližnjoj planini Kopaonik gde je brao lekovite trave.

Kao mladić otišao je trbuhom za kruhom u Beograd, odakle je prešao u Rusiju gde je na Moskovskom univerzitetu diplomirao medicinu (spec. za psihijatriju). Posle Rusije dr. Dabić je putovao po Indiji i Japanu, da bi se konačno skrasio u Kini gde je usavršio razne grane tzv. alternativne medicine, s posebnim osvrtom na kontrolu između mozga i tela, meditaciju, jogu, duhovnu prosvećenost i čišćenje, kao i kinesko bilje.”

Ovim riječima je zainteresiranima dr. Dabić a.k.a. Radovan Karadžić prodavao maglu, a vjerovali li ili ne, internet stranica o "iscjelitelju" egzistira i danas, evo i LINK.

Stranica i danas u funkciji! - undefined

PrtScr: Stranica i danas u funkciji!

Na istoj stranici, među omiljenim izrekama dr. Dabića, našla se i ova: “Onaj koji ne može da se dogovori sa svojim neprijateljima je onaj koga neprijatelji kontrolišu.”

Karadžić je identitet (navodno) ukrao od farmera iz Rume - Dragana Dabića, koji se kleo "svim što postoji" da nije imao pojma kako je kopija njegove lične završila u rukama balkanskog bjegunca.

Na jednom sastanku u kabinetu Borisa Tadića, na kojem je bila i tadašnja crnogorska tužiteljica Vesna Medenica, Miodrag Rakić, šef kabineta Borisa Tadića i – kao šef Biroa za koordinaciju rada službi sigurnosti – član akcijskog tima za pronalaženje i hapšenje Mladića, doturio je Vladimiru Vukčeviću, tužitelju za ratne zločine, papirić na kojem je pisalo:

”Locirali smo R. K.”

Vukčević i jedan od njegovih bliskih suradnika, pogledali su se i zbunjeni, a na papirić napisali: ”Jeste li mislili na R. M.?”, jer su pretpostavljali da je riječ o Mladiću.

Međutim, lociran je bio Radovan Karadžić.

Bila je to 2008. godina, a na čelu Vlade Srbije bio je Vojislav Koštunica.

Agenti BIA-e imali su pouzdanu informaciju da se Radovan Karadžić krije u Beogradu pod imenom Dragan David Dabić.

Radovan Karadžić, alijas dr. Dabić, koji je doživio holivudsku fizičku transformaciju, radio je kao alternativni psihoterapeut i ordinirao na krajnje ekscentričan način, među ostalim tražeći od pacijenata da piju mokraću.

Dovodili su mu i teške psihijatrijske slučajeve, ali nije smio da im prepisuje lijekove. Svima je savjetovao da kako znaju nabave „zoloft“ - laički protumačeno, antidepresivni lijek koji aktivira hormon sreće. 

Karadžić, dok je bio Dabić, igrao je još jednu ulogu - doslovce je tvorac božićnih i uskršnjih SMS-ova koji su u Srbiji planuli tokom 2000-ih, a koji sadrže religiozne elemente često isprepletene sa šaljivim ili lascivnim upadicama.

 

 

Da bi bili sigurni da je Dragan David Dabić zaista Radovan Karadžić, agentica BIA-e, lažno je došla zatražiti njegovu pomoć, i dok ju je na sebi svojstven, ekscentrični način, Dabić liječio masažom, ona je uspjela krišom uzeti jednu od dlaka s njegove brade.

DNK analizom utvrđeno je da je dr. Dabić, čovjek bujne sijede brade i još bujnije kose, zaista Radovan Karadžić.

Inspektori BIA-e, na čijem je čelu tada bio Saša Vukadinović (na čelo BIA-e došao je samo tri dana prije nego što je uhapšen Karadžić) ponovno su se suočili s opstrukcijom. Prije nego što je akcija hapšenja trebala početi, dr. Dragan Dabić (Radovan Karadžić) izašao je s torbom u ruci iz svoga stana i uputio se prema autobusnoj stanici.

Agenti BIA-e pustili su ga da sam uđe u autobus koji je vozio prema Zelenom vijencu, a onda ga na pola puta presreli i zaustavili.

Uhvatili su Karadžića, koji je namjeravao s obližnjeg stajališta međugradskih autobusa krenuti u Vojvodinu, put nekog od fruškogorskih manastira. Kasnija rekonstrukcija otkrila je da je Karadžić saznao da će tog jutra biti uhapšen pa je namjeravao pobjeći. Dok je bio u autobusu, na putu prema Zelenom vijencu, zgrada u kojoj se skrivao i dalje je bila pod prismotrom.

Suđenje Radovanu Karadžiću je završeno i čekamo presudu. Konačnu i drugostepenu. Inače, Karadžić se Haagu predstavio kao "psihijatar, pisac i čovjek mira".

Presudu Tribunala saznat ćemo danas.

Karadžić je optužen za genocid u Srebrenici počinjen 1995. i u još nekoliko općina u BiH 1992, kao i za progon bošnjačkog i hrvatskog stanovništva, teroriziranje građana Sarajeva, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije