Detalji incidenta u Ošvama: Policija traga za osobom koja je zagadila vodovod

Radiosarajevo.ba
Detalji incidenta u Ošvama: Policija traga za osobom koja je zagadila vodovod
U naselju Ošve nadomak Maglaja pripadnici Ministarstva za unutrašnje poslove Zeničko-dobojskog kantona tragaju za jednom osobom.

Dugogodišnje nesuglasice oko korištenja lokalnog voda kulminirale su raspravom i upotrebom vatrenog oružja, potvrdila je za Radiosarajevo.ba Aldina Ahmić, glasnogovornica Ministarstva za unutrašnje poslove Zeničko-dobojskog kantona.

Naime, u nedjelju, 7. augusta u 00.30 sati policija je obaviještena da je u selu Ošve kod Maglaja došlo do zagađenja lokalnog mjesnog vodovoda, najvjerovatnije upotrebom nekog pogonskog goriva, navodi se u saopćenju MUP-a ZDK-a.

Uviđaj su obavili službenici Sektora kriminalističke policije Ministarstva za unutrašnje poslove Zeničko-dobojskog kantona pod nadzorom dežurnog tužioca Kantonalnog tužilaštva Zeničko-dobojskog kantona.  

Kako je navedeno u prijavi mještanina, tom prilikom su ispaljena i dva hica iz vatrenog oružja, a ovi navodi se provjeravaju i dokumentiraju.

Prema prvim operativnim saznanjima, postoje indicije da je lice K.A. (1983) iz Ošvi, u znak nezadovoljstva zbog najavljenog isključenja s mjesnog vodovoda zbog njegovih neizmirenih obaveza prema mjesnoj zajednici, zajedno s još jednim licem, upotrebom najvjerovatnije pogonskog goriva, zagadilo vodu u mjesnom rezervoaru, ispalivši tom prilikom dva hica iz vatrenog oružja, nakon čega su se vozilom udaljila u nepoznatom pravcu.

Uviđajnim i drugim radnjama poduzetim na mjestu izvršenja navedenog krivičnog djela, kao i na širem području naseljenog mjesta Ošve, utvrđeno je da je do opisanog konflikta i izvršenja ovih krivičnih djela došlo uslijed sukoba oko korištenja mjesnog vodovoda i dugogodišnjih nesuglasica oko istog.    

Za licem K.A. raspisana je operativna potraga a policijski službenici poduzimaju operativne mjere i radnje na pronalasku istog.

U tom kontekstu, a s ciljem prikupljanja dokaza u vezi izvršenja navedenih krivičnih djela, te pronalaska lica koje se potražuje, izvršeni su pretresi na nekoliko lokacija na području Maglaja i Zenice.  

Naznačenim aktivnostima je na području Maglaja pronađeno sporno vozilo kojim su se lica udaljila i isto je izmješteno na službeni parking prostor, gdje je predmet daljnjih provjera i vještačenja.

Prilikom dokumentiranja navedenih nezakonitih radnji došlo se do saznanja da je lice B. J. (1979) iz Ošvi, zajedno s licem K.A. za kojim se traga, učestvovalo u izvršenju navedenih krivičnih djela.

Navedeno lice je locirano, lišeno slobode i zadržano u službenim prostorijama, gdje je nad njim zavedena kriminalistička obrada, nakon čega je prijavljeno Kantonalnom tužilaštvu Zeničko-dobojskog kantona zbog počinjenih krivičnih djela ugrožavanja sigurnosti i izazivanja opće opasnosti, zagađivanja vode za piće i živežnih namirnica.

Nastavljaju se aktivnosti policijskih službenika, u smislu operativnih provjera, obavljanja pretresa i drugih radnji na dokumentiranju izvršenih krivičnih djela i pronalasku lica za kojim se traga.  

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije