Deset miliona za uvezivanje staža, a za kredite preduzećima 4,7 miliona KM

Radiosarajevo.ba
Deset miliona za uvezivanje staža, a za kredite preduzećima 4,7 miliona KM
Foto: Arhiv / Vlada FBiH

Federalna vlada je usvojila Program Federalnog ministarstva energije, rudarstva i industrije o utrošku sredstava Trajnog revolving fonda kod Union banke d.d. Sarajevo, u namijenjenih za dugoročno finansiranje projekata putem dodjele kredita za 2019. godinu.

Ukupnim sredstvima, u visini od 4,7 miliona KM, obuhvaćena su i ona koja će mjesečno biti alocirana na račun Trajnog revolving fonda od povrata glavnice dodijeljenih kredita putem Razvojne banke FBiH, u učekivanom godišnjem iznosu od 350.000 KM.

Saldo sredstava zatečenih na računu u Banci na dan 19. marta 2019. godine iznosi 700.000 KM.

Računa se i na sredstva, koja će mjesečno biti alocirana na račun Trajnog revolving fonda povrata kredita realizovanih putem Union banke, u očekivanom godišnjem nivou od 1.000.000 KM, a tu su i odobrena sredstva u Budžetu FBiH za 2019. godinu od 2.650.000 KM.

Također, Vlada FBiH je usvojila dva programa utroška sredstava utvrđenih ovogodišnjim Budžetom FBiH Federalnom ministarstvu energije, rudarstva i industrije, a namijenjenih kao subvencije preduzećima za uvezivanje radnog staža radnicima koji su stekli uslove za penzionisanje, ali im nisu uplaćeni doprinosi za PIO.

Prvi program vrijedan 1.000.000 KM, odnosi se na subvencije privatnim preduzećima i poduzetnicima.

Grant sredstva će biti dodjeljivana preduzećima iz oblasti metalne, elektro automobilske, drvne, papirne i grafičke, zatim industrije građevinskog materijala, proizvodnje tekstila, kože i obuće, kao i hemijske i industrije gume i plastike.

Pravo na dodjelu sredstava privatna preduzeća mogu ostvariti samo po jednom podnesenom zahtjevu, a maksimalan iznos koji može biti dodijeljen jednom privrednom društvu je 200.000 KM.

Usvojen je i Program subvencija javnim preduzećima za uvezivanje radnog staža u iznosu od 9.000.000 KM.

Program se odnosni na preduzeća u kojima Federacija BiH ima udio u vlasništvu od najmanje 50 posto plus jedna dionica, računajući i preduzeća u poteškoćama ili u stečaju.

Pri izboru korisnika sredstava, ukoliko ne bude dovoljno sredstava, kriteriji će biti broj zaposlenih koji će biti penzionisani, te ravnomjerna teritorijalna zastupljenost.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije