Der Standard: BiH prijeti ustavna kriza, a EU je satjerana u ćošak

Radiosarajevo.ba
Der Standard: BiH prijeti ustavna kriza, a EU je satjerana u ćošak
Izborni zakon u Bosni i Hercegovini je davno trebao biti promijenjen. Međutim, do toga nikada nije došlo. U oktobru se održavaju izbori. Zbog neuspjeha u BiH, EU je satjerana u ćošak.

"Situacija je slična kao u kući u kojoj srušite nosivi zid, a da prethodno niste sazidali novi. Prvo se nagne plafon, tako da ne možete otvoriti vrata. Na kraju cijela zgrada više ne stoji pravo. Ljudi se više ne usuđuju ući u tu zgradu. Postaje opasno. U sličnoj opasnosti se nalazi i Bosna i Hercegovina", piše pored ostalog Adelheid Wölfl u tekstu objavljenom u listu Der Standard, prenosi Deutsche Welle.

Ona podsjeća da se u oktobru održavaju izbori na svim nivoima i u RS i FBiH i na državnom nivou, gdje se bira Predsjedništvo i da je Izborni zakon davno trebao biti promijenjen. "Političke vođe se nisu htjele dogovoriti i to neće uraditi ni do jeseni", piše dalje u tekstu pod naslovom "Bosni i Hercegovini prijeti ustavna kriza".

Adelheid Wölfl, inače dobar poznavalac prilika u BiH dalje podsjeća da bi zbog toga neke stranke mogle bojkotovati izbore ili ne prihvatiti rezultate izbora.

"U najgorem slučaju niti u Federaciji BiH niti na državnom nivou ne bi bio konstituisan Parlament niti vlada. Neke stanke bi se u potpunosti mogle povući iz institucija, dakle `napustiti kuću`, kao što se dogodilo prije rata", napisala je.

"Stručnjak za Balkan Bodo Weber u jednoj analizi za Democratization Policy Council piše da se 'EU u BiH suočava sa najvećom ustavnom krizom od kraja rata i da se mora prilagoditi neuspjehu svoje inicijative u BiH'. Zaista, diplomate trenutno ne vide izlaz. Visoki predstavnik Valentin Inco je imao mogućnost intervencije kada su pokušali bojkotovati formiranje parlamenta u Federaciji BiH. Međutim, sada su mu zbog jedne druge odluke Ustavnog suda ruke vezane. Brisel i Vašington od oktobra pokušavaju privoliti političke stranke da promijene stav. Međutim, bez uspjeha. Pod hitno je potreban strukturalni proces kako bi se izradilo rješenje i spriječio kolaps", preporučuje austrijska novinarka Adelheid Wölfl. Brisel je satjeran u ćošak", piše Adelheid Wölfl.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije