Der Spiegel na granici s migrantima: Hrvatski policajci su se smijali dok su nas tukli

Radiosarajevo.ba
 Der Spiegel na granici s migrantima: Hrvatski policajci su se smijali dok su nas tukli
PrtScr / Migranti koje je pretukla hrvatska policija

Njemački sedmičnik Der Spiegel na svom je portalu objavio reportažu s hrvatsko-bosanske granice o tretmanu migranata od strane hrvatske policije pod naslovom “Dok su nas tukli, smijali su se”, u kojoj se iznose teške optužbe na račun hrvatske politike prema migrantima.

Spiegel postavlja i pitanje tolerira li Frontex, agencija Europske unije za zaštitu vanjskih granica, loš tretman izbjeglica koji provodi lokalna policija.

Novinar Spiegela je razgovarao s više migranata, koji svjedoče kako su bili izloženi nasilju hrvatske policije.

IZ_migranti_AA_004.jpg - undefined

Foto: Anadolija: Migranti 

Dvojica migranata iz Pakistana pričaju kako su proveli noć u policijskoj ćeliji u Hrvatskoj, i to “bez vode, bez jela i bez WC-a”, kako kaže jedan migrant, te da su tek nakon toga protjerani u BiH.

Hrvatska policija ih je, nakon što su ih doveli do granice, počeli udarati po nogama i u lice. Oduzeli su im mobitele i novac, a pred njima su spalili sve što su imali u ruksacima. Onda su ih protjerali u BiH, a prethodno im nisu dozvolili da zatraže azil u Hrvatskoj odnosno Europskoj uniji.

Spiegel konstatira da je to zapravo bio primjer pushbacka, koji opisuje kao “ilegalnu praksu”.

U reportaži se ističe da su migranti iz Pakistana s kojima je novinar razgovarao “pobjegli od ekstremnog siromaštva” te da su se “njihove porodice morale zadužiti da bi im osigurale sredstva za put”.

Nakon pushbacka “ostala im je samo odjeća koju imaju na sebi” i par stvari u “maloj plastičnoj vrećici”.

Migranti kažu da su do Hrvatske putovali dva mjeseca i da nigdje nisu doživjeli tako brutalno nasilje.

“Hrvatska policija sistemski zlostavlja migrante”, navodi se u tekstu i poziva na brojne izvještaje nevladinih organizacija, među njima i Border Violence Monitoring.

Mnogi su se migranti, nakon što ih je hrvatska policija protjerala u BiH, smjestili u kamp Vučjak, koji su ustanovile gradske vlasti Bihaća i koji se nalazi na mjestu bivše deponije smeća. U Vučjaku se nalaze izbjeglice i migranti iz Bangladeša, Afganistana, Pakistana, Sirije, Alžira itd.

Konstatira se da je BiH postala “usko grlo” na balkanskoj ruti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije