Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo odgovore na Upitnik EK

A. B.
Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo odgovore na Upitnik EK
Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je izjavio kako su jednoglasno usvojeni svi odgovori na Upitnik Europske komisije (EK) te poručio kako je ovo jasna poruka gdje naša zemlja u ovom trenutku želi biti.

Zvizdić je kazao da su godine 2015. i 2016. bile dvije najuspješnije godine BiH na putu ka Europskoj uniji (EU).

"U decembru su prilikom posjete komesara Hahnna imali četiri obaveze koje nismo uspunili, između ostalog usvajanje Seta zakona o akcizama i budžeta, a za dva mjeseca smo bez obzira na turbulentno političko vrijeme, uspjeli zajedno s drugim nivoima vlasti realizirati sve obaveze. BiH bilježi stalni napredak, kredibilan je partner svim zemljama EU, koji u svim rokovima s malim kašnjenjima uredno odgovoara na zadatke EU. Usvojen je protokol o pridruživanju EU, potom Reforsma agenda, Mehanizam koordinacije, kao i tri veoma važne strategije - okoliša, transporta i ruralnog razvoja", podvukao je Zvizdić na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako naša zemlja danas šalje poruku ne gdje se nalazi, već gdje želi biti, a to je definitivno, kako je kazao, u Europskoj uniji.

"Sada slijedi stručna redaktura prijevoda na engleski jezik, poslije toga finalizacija od svih institucija BiH i tada smo spremni da 28. februara predamo odgovore BiH na Upitnike EK. Na ovo se godinama čekalo i danas je konačno završeno. Ovo je korak ka kandidaturi BiH u EU, ali su sve zemlje u regionu dobile dodatna pitanja tako da ćemo vjerovatno to dobiti i mi. To su pojašnjenja određenih procesa i procedura. Upitnik pokazuje realno stanje, odnosno inventura stanja u našoj zemlji", kazao je Zvizdić.

Zvizdić je naglasio kako su spremna 3.242 pitanja te da je više od 1.200 predstavnika svih institucija sa svih nivoa vlasti bilo uključeno u radne grupe, kao i da je održano više od 100 sastanaka kako bi sve bilo završeno na vrijeme.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio kako je riječ o najkompleksnijem sistemu i obavezi koju je BiH završila u posljednje vrijeme.

Ranije je Vijeće ministara BiH prihvatilo je Informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora Bosne i Hercegovine na Upitnik Europske komisije (EK).

Riječ je o informaciji za pripremu mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji – (kandidatski status), u kojoj se navodi da su odgovori završeni, prevedeni i tehnički se finaliziraju na engleskom jeziku.

Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH će tekst Odgovora Bosne i Hercegovine na 3.242 pitanja iz Upitnika Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, nakon što se službeno uruči Europskoj komisiji, objaviti na web stranici Direkcije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije