Korak bliže EU / Vijeće ministara BiH jednoglasno usvojilo odgovore na Upitnik EK

14. 02. 2018. u 13:47:00 A. B.

Shares:0

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH Denis Zvizdić danas je izjavio kako su jednoglasno usvojeni svi odgovori na Upitnik Europske komisije (EK) te poručio kako je ovo jasna poruka gdje naša zemlja u ovom trenutku želi biti.

Zvizdić je kazao da su godine 2015. i 2016. bile dvije najuspješnije godine BiH na putu ka Europskoj uniji (EU).

"U decembru su prilikom posjete komesara Hahnna imali četiri obaveze koje nismo uspunili, između ostalog usvajanje Seta zakona o akcizama i budžeta, a za dva mjeseca smo bez obzira na turbulentno političko vrijeme, uspjeli zajedno s drugim nivoima vlasti realizirati sve obaveze. BiH bilježi stalni napredak, kredibilan je partner svim zemljama EU, koji u svim rokovima s malim kašnjenjima uredno odgovoara na zadatke EU. Usvojen je protokol o pridruživanju EU, potom Reforsma agenda, Mehanizam koordinacije, kao i tri veoma važne strategije - okoliša, transporta i ruralnog razvoja", podvukao je Zvizdić na današnjoj konferenciji za novinare.

Dodao je kako naša zemlja danas šalje poruku ne gdje se nalazi, već gdje želi biti, a to je definitivno, kako je kazao, u Europskoj uniji.

"Sada slijedi stručna redaktura prijevoda na engleski jezik, poslije toga finalizacija od svih institucija BiH i tada smo spremni da 28. februara predamo odgovore BiH na Upitnike EK. Na ovo se godinama čekalo i danas je konačno završeno. Ovo je korak ka kandidaturi BiH u EU, ali su sve zemlje u regionu dobile dodatna pitanja tako da ćemo vjerovatno to dobiti i mi. To su pojašnjenja određenih procesa i procedura. Upitnik pokazuje realno stanje, odnosno inventura stanja u našoj zemlji", kazao je Zvizdić.

Zvizdić je naglasio kako su spremna 3.242 pitanja te da je više od 1.200 predstavnika svih institucija sa svih nivoa vlasti bilo uključeno u radne grupe, kao i da je održano više od 100 sastanaka kako bi sve bilo završeno na vrijeme.

Predsjedavajući Vijeća ministara BiH je naglasio kako je riječ o najkompleksnijem sistemu i obavezi koju je BiH završila u posljednje vrijeme.

Ranije je Vijeće ministara BiH prihvatilo je Informaciju o tehničkoj finalizaciji odgovora Bosne i Hercegovine na Upitnik Europske komisije (EK).

Riječ je o informaciji za pripremu mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji – (kandidatski status), u kojoj se navodi da su odgovori završeni, prevedeni i tehnički se finaliziraju na engleskom jeziku.

Direkcija za europske integracije Vijeća ministara BiH će tekst Odgovora Bosne i Hercegovine na 3.242 pitanja iz Upitnika Europske komisije za pripremu Mišljenja o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, nakon što se službeno uruči Europskoj komisiji, objaviti na web stranici Direkcije.

NEMA KOMENTARA