Bećirović - Dačiću: Ako sanja taj san, čeka ga odijelo skrojeno u Haagu

Radiosarajevo.ba
Bećirović - Dačiću:  Ako sanja taj san, čeka ga odijelo skrojeno u Haagu
Foto: Arhiv / Denis Bećirović

Kandidat za člana Predsjedništva BiH, prof. dr. Denis Bećirović, reagovao je danas na izjavu Ivice Dačića, rekavši: „Ministar unutrašnjih poslova Srbije je izjavom da Srbija političke prilike u bosanskohercegovačkom entitetu RS smatra unutrašnjim pitanjem, potvrdio živost ideologije velike Srbije koju je u djelo pokušao provesti prethodni predsjednik njegove stranke, Slobodan Milošević, piše u saopćenje SDP BiH.

Navodi se u saopćenju: 

Valja podsjetiti da je predsjednik Dačićeve stranke tada završio u međunarodnom zatvoru zbog agresije protiv Bosne i Hercegovine i učešća u genocidu nad Bošnjacima. Podsjećam, također, Dačića da je zadnji put kad je Srbija uređenje naše države tretirala unutrašnjim pitanjem, doživjela i poraz u Bosni i Hercegovini, ali je pretrpjela i niz unutrašnjih poraza. Što se više Srbija miješala u pitanja Bosne i Hercegovine, to je brže ostajala bez osamostaljenih teritorija Crne Gore i Kosova,“ naglasio je Bećirović.

S obzirom da će Ivica Dačić uskoro završiti svoju posjetu suverenoj i neovisnoj državi Bosni i Hercegovini, nemam nikakve dileme da je sa sobom ponio pasoš Srbije, sa kojim jedino preko Drine danas i dovijeka može ući u našu državu ili izaći iz nje. Ukoliko Dačić bude ustrajao u svojoj namjeri da se poput svog mentora miješa u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine, onda će se, poput svoga idola, provesti kao bos po trnju,“ dodao je Bećirović i zaključio:

Miješanje Srbije u unutrašnja pitanja Bosne i Hercegovine je uvijek podrazumijevalo pretvaranje izmiješanih sredina u Bosni i Hercegovini etnički čistim sredinama, do čega se dolazilo ratnim zločinima i genocidom. Zato poručujem Dačiću: Nikada više i niko više neće uspjeti u toj namjeri, a svi oni koji probaju će biti kažnjeni. Ako sanja taj san, neka i sam bude svjestan da i njega, poput njegovog ranijeg šefa, čeka prugasto odijelo skrojeno u Hagu. Zato neka Dačić dobro čuva svoj pasoš, neka na izlasku iz Bosne i Hercegovine udari izlazni pečat i slobodno u znak pozdrava mahne svojim domaćinima koji su ga dočekali s ove strane Drine, u državi Bosni i Hercegovini“, navodi se u saopćenju SDP-a.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije