Demokratska fronta: Presudom Karadžiću djelimično zadovoljena pravda

Radiosarajevo.ba
Demokratska fronta: Presudom Karadžiću djelimično zadovoljena pravda
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Željko Komšić

Danas izrečena presuda ratnom zločincu Radovanu Karadžiću, gledajući sa pravnog aspekta, predstavlja samo djelimično zadovoljenu pravdu, poručili su iz Demokratske fronte.

Kako su kazali, ovdje mislimo na jedinu uvaženu činjenicu, a ona glasi da je u Srebrenici počinjen genocid.

Gledajući širi, društveni i politički kontekst, ova osuda predstavlja osudu pojedincu, ma kog političkog ili vojnog ranga on bio, i istovremeno znači amnestiju nalogodavcima i kreatorima genocidne politike koja je, prvenstveno prema planu SANU (Srpska akademija nauka i umjetnosti) i uz pomoć tadašnjih beogradskih političkih, vojnih i obavještajnih struktura vođena na cijeloj teritoriji Bosne i Hercegovine.

Ovome u prilog najbolje govori podatak da Haški tribunal nikada nije uvažio dokazanu činjenicu da se pogrom, ubijanje i protjerivanje nesrpskog stanovništva desio u Srebrenici, ali i u Bratuncu, Foči, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Zvorniku, istakli su iz ove političke stranke.

S toga tvrdimo da su i ovoga puta pravo i pravda bili na različitim stranama, i da će i zbog ove presude proces pomirenja i vraćanja ljudskog dostojanstva, svojevrsna katarza svih strana u Bosni i Hercegovini – i dalje ići sporo, što odgovara nacionalistima i fašistima svih boja na cijeloj teritoriji bivše nam zajedničke države, zaključili su iz Demokratske fronte.

Sve o presudi Radovanu Karadžiću čitajte na ovom LINKU.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije