Saopćenje / Demokratska fronta pozvala Tužilaštvo da reaguje zbog Fatmira Alispahića

25. 06. 2019. u 11:15:00 Radiosarajevo.ba

Shares:0

Demokratska fronta poziva nadležno tužilaštvo da u skladu sa Krivičnim zakonom BiH, odnosno članom 145, reagira na govor mržnje i pozivanje na nasilje nad migrantima od strane Fatmira Alispahića koji je u svom tekstu „ Bošnjaci moraju odmah početi napade na migrante“ na izvjesnom portalu pozivao na nasilje nad migrantima.

Iz DF-a su tim povodom citirali tekst Fatmira Alispahića: „Bošnjaci moraju razumjeti da su izdani i prodani – od svojih.I moraju se braniti. Kako? Tako sto će odbiti poslušnost domacim izdajnicima, tako što će se samoorganizirati i – krenuti u napade na migrante. Te horde migranata treba mlatiti svim sredstvima, treba ih tjerati poput bijesnih kerova, treba im staviti do znanja da među nama neće živjeti – jer ćemo ih mlatiti, tjerati, progoniti – sve dok ne nestanu sa naše zemlje“. 

"Demokratska fronta je pokrenula institucionalna rješenja na nivou Parlamenta FBiH, Vijeća ministara i Predsjedništva BiH. Međutim, ovakva vrsta govora nema veze sa migrantskom krizom, već je samo povod za izljev ksenofobne i mrziteljske svijesti za koju je samo pitanje kada će se okrenuti prema nekom drugom.

Uprkos svim teškoćama migrantske krize koja je naročito pogodila Grad Bihać i Unsko–sanski kanton, nećemo dozvoliti da se bilo koga naziva bijesnim kerovima koji će se mlatiti i tjerati sve dok ne nestanu sa naše zemlje. Već je previše mržnje u Bosni i Hercegovini, koju izazivaju postrojavanje četnika i parade crnokošuljaša. Pozivamo građane BiH da na nasjedaju na govor mržnje i da oštro osude pozive na nasilje i nazivanje ljudskih bića bijesnim kerovima", saopćili su iz Demokratske fronte.

KOMENTARI (2)