Demokratska fronta: Očekujemo potpisivanje zajedničke inicijative

Radiosarajevo.ba
Demokratska fronta: Očekujemo potpisivanje zajedničke inicijative
Foto: Demokratska fronta / Sa sjednice Predsjedništva DF-a
U Sarajevu je danas održana sjednica Predsjedništva Demokratske fronte.

Predsjedništvo ove stranke je još jednom podržalo  inicijativu  da se po hitnom postupku na sjednici Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH nađe Prijedlog Zakona o izbornim jedinicama i broju mandata u federalnom parlamentu, podržan od strane SDP-a, DF-a, SBB-a, SDA i Naše stranke.

"Pozivamo i druge političke subjekte da prihvate ovaj prijedlog za koji tvrdimo da je jedino moguć u ovom trenutku. Stoga, još jednom podržavamo za sutra zakazano potpisivanje ove zajedničke inicijative", navodi se u saopćenju ove stranke.

Ovjerom koalicije Proevropski blok na području Republike Srpske, Predsjedništvo DF-a je konstatiralo da se i time podržao zajednički nastup SDP-a, SBB-a, Nezavisnog bloka i DF-a na predstojećim izborima za nivo ovog entiteta. Sporazum o tom zajedničkom nastupu Proevropskog bloka bit će potpisan u Banjoj Luci, 21. juna 2018.godine.

Predsjedništvo DF-a je ostalo opredjeljeno i za zajednički izborni nastup sa Građanskim savezom, što će biti potvrđeno i Koalicionim sporazumom. Ova koalicija nosit će naziv: DF-GS, Željko Komšić: biH pobjeđuje!

Na današnjoj sjednici Predsjedništvo DF-a je informirano i o toku pravljenja izbornog programa, a uskoro  se može očekivati i njegova javna promocija.

Pošto se u posljednje vrijeme ponovo aktueliziralo pitanje Zakona o akcizama i njegovim efektima, Demokratska fronta naglašava da su njihovi zastupnici u Zastupničkom domu Parlamenta BiH glasali protiv usvajanja ovog Zakona.

"Pokazalo se da politički subjekti koji su ga podržali nisu čak u stanju ni podjeliti novac koji se do sada prikupio na ovoj stavci, a pošto cijenimo da je primjena ovog Zakona još jedan udar na standard građana, ukoliko dođe do rasprave o tome,  naši zastupnici glasaće za ukidanje njegove dalje primjene, odnosno njegovo stavljanje van snage", navodi se u saopćenju DF-a. 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Povezano

/ Najnovije