Delić nakon najave o kandidaturi za ministra: Bolje izgubiti funkciju nego vrijednosti

1
Radiosarajevo.ba
Delić nakon najave o kandidaturi za ministra: Bolje izgubiti funkciju nego vrijednosti
Foto: A.K./Radiosarajevo.ba / Adnan Delić

Kandidat za ministra privrede u Vladi Kantona Sarajevo Adnan Delić gostovao je na TVSA u emisiji "Sarajevska špica".

Govorio je o budućem programu, koji će biti fokus ovog ministarstva tokom naredne četiri godine, te kako će funkcionisati javna preduzeća u KS-u i na koji način će njegovo dosadašnje iskustvo u realnom sektoru doprinijeti javnom sektoru.

Podsjetio je da ima godine radnog iskustva u realnom sektoru.

"Mogu reći da se ne bojim izazova i to ću dokazati vrijednim radom. Diploma nije mjerilo rezultata", rekao je Delić i podsjetio da se danas "na razne načine dolazi do diploma".

Rekao je da smatra da se sva iskustva iz realnog sektora mogu prenijeti u javni sektor, te da svi zajedno trebaju doći do najboljih rješenja.

"Želim biti ministar pozicije i opozicije, želim da moja vrata budu otvorena 24 sata za sve", najavio je Delić.

Ipak, poručio je kako neće davati obećanja.

"Ne želim ništa obećati jer je to teško bez uvida u resurse s kojima raspolažemo. Nalazimo se u teškoj situaciju. Privreda u KS-u nije bila razvijena ni prije pandemije koronavirusa, pa ni sada", smatra Delić.

Na pitanje voditeljice da li je nestranački kandidat ili stranke Narod i pravda, o čemu se govorimo posljednjih mjeseci, Delić je podvukao da je ipak nestranački.

"Nikada nisam komentarisao druge ljude, ali, evo prilike. Komunikacija naših političara se svela na to da slušamo jedni druge samo da odgovaramo. Nisam prihvatio člansku karticu niti jedne stranke. Sada želim biti ministar svih građana i svih političkih partija“, poručio je Delić.

Budući ministar privrede je rekao kako "članska kartica ne znači ništa", ali je, kako kaže, zahvalan na prilici koju je dobio od stranke Narod i pravda.

"Neću nikada poslušati nijednu političku partiju, ukoliko se njihovi interesi ne budu slagali sa interesima privrednika. Mogu to ponoviti koliko god puta hoćete. Bolje je izgubiti funkciju nego svoje vrijednosti", poručio je budući ministar privrede.

Jedan od izazova je, kako je rekao, saniranje negativnih posljedica COVID pandemije, te da će to biti fokus ovog ministarstva kroz razne odluke.

"Mala i srednja preduzeća su razvoj motora svugdje, pa tako i kod nas“, rekao je Delić.

Napomenuo je da će javna preduzeća morati pravdati sav utrošeni novac.

"Mi iz realnog sektora znamo da ne možemo ni marku uložiti, a da ne planiramo ta sredstva. Čini mi se da to nije tako u javnom sektoru“, zaključak je budućeg ministra.

Poručio je i da je potrebna integracija struke, uvažavanje njihovog mišljenja sa mišljenjem privrednika, nevladinim sektorom i javnom upravom.

"Napravit ćemo rezultate kada to uspijemo“, poručio je budući ministar.

Najavio je i da neće biti tolerancije prema korupciji.

"Neću imati ograničenja da to prijavim“, najavio je Delić.

Imao je i poruku za građane:

"Nismo tu da se slikamo, već da vrijedno radimo“, poručio je Delić.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije