Schmidt: Njemačka je spremna da podrži BiH, zajedno sa Europskom unijom

E. H.
Schmidt: Njemačka je spremna da podrži BiH, zajedno sa Europskom unijom
Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba / Delegacija MUP-a Njemačke u posjeti BiH

Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke boravila je danas u glavnom gradu BiH, a radi političkih razgovora u vezi s migrantskom krizom.

Delegaciju je predvodio bivši savezni ministar Christian Schmidt, član Bundestaga, te parlamentarni državni sekretar u Saveznom ministarstvu unutrašnjih poslova Stephan Mayer.

Između ostalog, predviđen je i sastanak delegacije Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke i članova Predsjedništva Bosne i Hercegovine.

Kako je najavljeno, članovi Predsjedništva Bosne i Hercegovine primit će danas i ambasadore SAD, Italije, Francuske, Velike Britanije, Njemačke i šefa Delegacije EU u BiH.

Nakon danas održanih sastanaka Delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke održala je press konferenciju na Međunarodnom aerodromu Sarajevo.

Član njemačkog Bundestaga Christian Schmidt kazao je da je došao s kolegama u BiH na molbu savezne Vlade Njemačke kako bi razgovarali o teškoj situaciji sa migrantskom krizom u BiH.

Delegacija MUP-a Njemačke u posjeti BiH - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Delegacija MUP-a Njemačke u posjeti BiH

"U našoj pratnji je i gospodine Christian Schwarz-Schiling. BiH se nalazi na putu ka EU ima pravo da sa nama Evropljanima i Nijemcima da koristi naša iskustva kako bi se riješio problem. Sastali smo se i sa članovima Predsjedništva BiH, predsjedavajućim Vijeća ministara BiH. Priliv migranata je stvar koja se odnosi na cijelu državu, na oba entiteta. Njemačka je spremna da podrži BiH, a zajedno s EU. Niko nema namjeru da dođe do eskalacije. Naša namjera jeste da tražimo rješenje vezano za migrante koji prolaze kroz BiH i da se smanji broj njih koji dolaze u BiH", poručio je Schmidt.

Dodao je da se nada da će u Predsjedništvu BiH doći do usaglašavanja stavova.

"Posebno mislim na saradnju s EU i Frontexom. Čekamo dogovor kako bismo mi mogli dati podršku. Čekamo dogovor sa gospodinom Dodikom iz RS. U proteklom periodu bilo je glasova, a posebno iz Pariza, međutim, mi i dalje smo opredijeljeni iza statusa BiH kao kandidata za članstvo u EU. Ali i mi imamo pravo da tražimo od odgovornih da sarađuju. Ponudili smo financijska sredstva, ali preduslov je spisak o potrebama BiH", naglasio je Schmidt.

Član Bundestaga Stephan Mayer istakao je da su danas vođeni dobri i pozitivni razgovori.

"Složni smo u tome da se BiH i EU nalaze u jednoj zajednici koja dijeli istu sudbinu, a posebno kad se radi o ovoj situaciji. Svjesni smo da BiH nije mjesto gdje se može okončati izbjeglička i migrantska kriza. Ali odgovornost je na ovdašnjim političarima. Moraju se stvoriti humani uslovi za migrante koji se nalaze u BiH", poručio je Mayer.

Podvukao je da je BiH važan i bitan partner EU i Njemačke.

"Bili smo obradovani kad smo čuli da postoje konkretna razmišljanja da se zatvori kamp Vučjak i da se otvore nove lokacije. Savezna Vlada Njemačke tražimo da dođe do fer i solidarnog opterečenja, tako smo i mišljenja da se u BiH migranti moraju raspodijeliti u cijeloj zemlji. Želim da poručim građanima BiH da ih Njemačka neće ostaviti same. Ponudili smo da njemačka Civilna zaštita BiH pruža podršku u uspostavi novih lokacija za migrante", poručio je Mayer.

Prema njegovim riječima, velika je odgovornost Granične policije koja mora osigurati granice BiH, a posebno onu sa Srbijom.

Mayer je najavio novu donaciju Graničnoj policiji BiH, a objasnio je da se radi o 10 infracrvenih kamera.

"Zauzimamo se za saradnju sa Frontexom, jer BiH je bitna zemlja na europskom kontinentu, koja ima jasnu perspektivu u pogledu članstva u EU. Mislim da se treba dati mandat Frontexu da zajedno sa GP BiH osigurava granicu. Vlada Njemačke stoji uz BiH, svi zajedno moramo biti svjesni odgovornosti koju nosi migrantska kriza", zaključio je Mayer.

Delegacija MUP-a Njemačke u posjeti BiH - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Delegacija MUP-a Njemačke u posjeti BiH

Bivši visoki predstavnik u BiH Christian Schwarz-Schiling ovom prilikom istakao je da mu je bila čast da danas boravi u BiH sa ovom delegacijom.

"Njemačka je uvijek bila uz BiH, a posebno je to bitno u kontekstu izjava predsjednika Francuske. Put u EU i NATO treba da bude brži nego što je to bilo do sada. Nadam se da će ova situacija u BiH dovesti ka tome da ima više zajedništva u zemlji, a mislim na oba entiteta. I da će se na nivou države donijeti rješenje, jer bez njega nije moguće završiti ovu krizu", poručio je Schwarz-Schiling.

Dodao je da se nada da će se nastaviti u procesu uspostavljanja novih lokacija za migrante, a kako bi Njemačka mogla pružiti konkretnu pomoć.

Schmidt je odgovarajući na pitanja kazao je da migrantska kriza nije igra.

"Mislim da se ovdje može govoriti i o potencijalnom pull efektu. Neki se osjećaju podstaknutima da dođu u BiH kako bi dalje išli u EU. To se ne smije dopuštati. Zajednički cilj je da se smanji broj migranata odnosno da se njima omoguće bolji uslovi u njihovim domovima. RS je dio BiH i očekujemo da entiteti sarađuju i da svi preuzmu teret", poručio je Schmidt.

Mayer je dodao da je Njemačka spremna podržati BiH u ovoj krizi.

"Uvjeren sam da to mora biti zajednički interes da se borimo protiv ilegalnih migracija. Mislim da bi bio pogrešan signal ukoliko bi članice EU otvorile granice. Neophodno je da se zaštite vanjske granice kako bi mi odlučili ko će ući u EU. Rekli smo da se zauzimamo da se i unutar EU dođe do ravnomjerne raspodjele izbjeglica i stoga tražimo da se i u BiH to isto uradi", kazao je Mayer. 

Delegacija MUP-a Njemačke u posjeti BiH - undefined

Foto: Dž. Kriještorac/Radiosarajevo.ba: Delegacija MUP-a Njemačke u posjeti BiH

Mayer je odgovarajući na dodatna pitanja istakao da su od zagovornika u BiH upoznati da je došlo do fizičkog napada na granici sa Hrvatskom i to od strane službenika iz Hrvatske.

"To treba provjeriti i na tome raditi. Ali sve zemlje EU imaju obavezu da zaštite svoje granice", zaključio je Mayer.

Mayer je dodao da su danas održani konkretni i jasni razgovori, vezano za lokacije.

"Dali smo i ponudu i istakli koje su lokacije za nas prihvatljive. Zamolili smo da nam u narednih nekoliko dana dostave svoje potrebe", kazao je Mayer.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije