Delegacija i Ured Specijalnog predstavnika EU: LGBTIQ osobe moraju biti ravnopravne

Radiosarajevo.ba
Delegacija i Ured Specijalnog predstavnika EU: LGBTIQ osobe moraju biti ravnopravne

Delegacija Evropske unije i Ured specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini su osudili, kako su naveli, zločine iz mržnje, poput prošlosedmičnog napada na dvije pripadnice sarajevske LGBTIQ zajednice.

Poručili su da LGBTIQ osobe imaju pravo da žive svoj život bez diskriminacije i prijetnji, ravnopravni sa svim ostalim građanima.

Pozdravili su nedavnu najavu da će se prva ikada LGBTIQ Povorka ponosa održati u Sarajevu u septembru 2019. godine dodavši:

"Nažalost, primijetili smo da je pomenuta najava izazvala niz negativnih reakcija u javnoj sferi, uključujući i ključne javne i političke ličnosti. Takve reakcije doprinose okruženju pogodnom za neprijateljski odnos prema pripadnicima LGBTIQ zajednice, što nedavni napad i potvrđuje".

Podsjetili su vlast, kako su kazali, na njihove pozitivne obaveze da promovišu društvo bez diskriminacije i da štite prava građana na slobodu okupljanja i slobodu izražavanja kao što je navedeno u odluci Ustavnog suda Bosne i Hercegovine od decembra 2018. u vezi sa Merlinka festivalom 2014.godine i nemogućnošću vlasti da osiguraju bezbjednost svih učesnika .

Ove vrijednosti su ključni elementi funkcionalne demokratije i od suštinskog su značaja za napredak Bosne i Hercegovine na putu ka Evropskoj uniji, istkali su iz Delegacije i Ureda specijalnog predstavnika Evropske unije. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije