Delegacija Europske unije: ETIAS odobrenje za putovanje nije viza

Radiosarajevo.ba
Delegacija Europske unije: ETIAS odobrenje za putovanje nije viza
Foto: Radio Slobodna Evropa / Ilustracija

S obzirom na veliki broj medijskih upita o navodnom "uvođenju viza/viznog režima za BiH građane" Delegacija Europske unije u BiH obaviještava da nije riječ o vizama nego o online registraciji - Europskom sistemu za informacije i odobravanje putovanja (ETIAS) radi jačanja sigurnosnih kontrola osoba koje bez vize putuju u EU, što se trenutno odnosi na državljane više od 60 zemalja.

ETIAS / Bh. građani od 2021. godine u EU će moći ući s posebnim vizama

"ETIAS odobrenje za putovanje nije viza. Državljani trećih zemalja izuzeti od obaveze posjedovanja vize i dalje će moći putovati bez vize, ali će prije kretanja na put u schengensko područje trebati dobiti odobrenje za putovanje", saopćeno je.

Svi podnositelji zahtjeva u dobi između 18 i 70 godina morat će elektronički platiti naknadu u iznosu od sedam eura po zahtjevu.

Odobrenje putovanja bit će valjano tri godine (ili do datuma isteka putne isprave).

Kako se navodi u saopćenju, očekuje se da će ETIAS postati operativan nakon tri godine njegova razvoja, tj. početkom 2021. godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije