Delegacija Armije Makedonije u posjeti BiH: Dogovorena saradnja na putu ka NATO-u

Radiosarajevo.ba
Delegacija Armije Makedonije u posjeti BiH: Dogovorena saradnja na putu ka NATO-u
Foto: Dženan Kriještorac / Radiosarajevo.ba / Delegacije Armije Republike Makedonije u posjeti Oružanim snagama BiH

Ministrica odbrane Bosne i Hercegovine Marina Pendeš i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH (OS BiH) general pukovnik Anto Jeleč primili su danas u Sarajevu u službenu i prijateljsku posjetu visoku delegaciju Armije Republike Makedonije (ARM), prevođenu generalom potpukovnikom Metodijem Veličkovskim.

Razgovarali su o dosadašnjoj bilateralnoj i regionalnoj vojnoj saradnji, gdje su posebno istaknuli mogućnosti proširenja u duhu NATO-ove inicijative „Pametna odbrana“, kao i saradnje u slučajevima prirodnih i drugih nesreća i izazova migrantske krize.

Konstatovano je da usljed ograničenih resursa sa kojima su suočene, dvije prijateljske zemlje same ne mogu uvijek odgovoriti svim izazovima, ali da se kroz zajedničko djelovanje u regiji to može. 

Ministrica Pendeš se posebno osvrnula na makedonsko višegodišnje iskustvo u realiziranju više Akcijskih programa za članstvo (MAP) u Sjevernoatlantskom savezu (NATO), napominjući da bi ta iskustva bila korisna za Bosnu i Hercegovinu, koja aktiviranje MAP-a upravo očekuje.

OSBiH_ARM_Sastanak.jpg - undefined

Dočekujući generala Veličkovića u Domu OS BiH, general Jeleč je govorio o najznačajnijim aktivnostima OS BiH, posebno u razvoju interoperabilnosti i sposobnosti postrojbi, kao i doprinosu međunarodnim mirovnim operacijama.

General Veličkovski je naglasio da ne postoje teme i oblasti u kojima dvije vojske ne mogu sarađivati, te da treba analizirati prioritete radi jačanje dalje saradnje na putu prema NATO.

Razgovorima vojnih delegacija prisustvovali su vršitelj dužnosti ambasade Republike Makedonije u BiH Aleksandar Krstevski i nerezidentni vojni izaslanik pukovnik Donče Kuzmanov.

Planirani posjet visokog izaslanstva ARM se raealizuje od 26. do 28. septembra na više lokacija. U planu je i posjet Središtu za obuku u operacijama podrške miru (PSOTC) u Kampu Butmir, Zapovjedništvu EUFOR-a u BiH i kulturno-historijskim znamenitostima u Konjicu i Mostaru, a položit će se i vijenci na spomen obilježju pogibije makedonskog izaslanstva u avionskoj nesreći, predvođenog tadašnjim predsjednikom Makedonije Borisom Trajkovskim u mjestu Rotimlja kod Mostara. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije