Debevec kazao da ovaj sastav VSTV-a ima nešto protiv njega, Tegeltija oštro odgovorio

Radiosarajevo.ba
Debevec kazao da ovaj sastav VSTV-a ima nešto protiv njega, Tegeltija oštro odgovorio
Foto: RSA / Ranko Debevec i Milan Tegeltija

Na sjednici Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV), predsjednik Suda BiH Ranko Debevec predstavio je izvještaj o radu ove pravosudne institucije za prošlu godinu.

Debevec je naveo da je Sud BiH prošlu godinu završio sa 51 sudijom, te da je zajedničkim naporima njega kao predsjendika i ostalog stručnog osoblja ostvarena norma od 169.73 posto.

„Dakle, nikad bolja“, kazao je Debevec, konstatirajući da su svi odjeli ostvarili minimum stopostotnu normu.

Ukupan kvalitet sudskih odluka bio je 95 posto, dodao je Debevec ističući da je to napredak za tri posto u odnosu na 2017. godinu.

„Nemamo niti jednu presudu za kršenje suđenja u pravičnom roku“, ustvrdio je Debevec.

Skrenuo je Vijeću pažnju da već tri godine podnosi prijedlog za korekciju norme u predmetima ratnih zločina.

„Tražili smo korekciju norme samo da se ona uskladi sa normom Tužilaštva BiH na odjelu ratnih zloćina. Tužilaštvo ima normu četiri, Sud ima pet. To je pravni nonsens. Ne može Sud uraditi više predmeta nego što Tužilaštvo donese pred njega. To je pravni i svaki drugi nonsens. Ja samo tražim da Sud uradi onoliko koliko Tužilaštvo donese pred njega“, naglasio je Debevec.

U nastavku izlaganja između ostalog poručio i da „ovaj sastav VSTV-a ima nešto protiv Suda BiH i mene kao predsjednika“.

Na ovu konstantaciju dobio je i ekspresan odgovor predsjednika VSTV-a Milana Tegeltije.

„Ovaj sastav vas je izabrao i ne možete takvo nešto govoriti. Norme su legitimno pitanje, iznijeli ste smislenu argumentaciju i mi ćemo razgovarati o tome i donijeti odluku“, odgovorio je Tegeltija Debevcu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije