Održana TV debata Bećirovića, Džaferovića i Radončića

Radiosarajevo.ba
Održana TV debata Bećirovića, Džaferovića i Radončića
Foto: Facebook / Bećirović, Džaferović i Radončić

U sklopu predizbornog programa na Federalnoj Televiziji u ponedjeljak, 1. oktobra, održana je debata u kojoj su učešće uzeli Denis Bećirović (SDP), Šefik Džaferović (SDA) i Fahrudin Radončić (SBB), dok u studio nisu došli Dragan Čović (HDZ), Diana Zelenika (HDZ 1990) i Željko Komšić (DF). 

Kako privući strane investitore u BiH?

"Moramo postati privlačna destinacija za moćne investitore. Situacija u BiH se mora stabilizirati i to je preduslov da dovedemo strane investitore", rekao je, između ostalog, Radončić.

"Da bismo zaista privlačili strane investitore moramo dosta toga promijeniti. Moramo organizirati bh. konzularnu mrežu i posebno se okrenuti konzularnoj diplomatiji. Trenutno strane investiticije učestvuju sa dva posto i to je najmanje na jugoistoku Europe. Za najobičnije dozvole trebaju mjeseci, a kod susjeda za to treba dva dana. To se mora promijeniti. Treba govoriti o činjenicama. Opozicija je podržala sve što je od strateškog interesa u BiH. Bilo bi dobro da govorimo o konkretnim pitanjima", rekao je Bećirović i dodao: "U Agenciji za visoko obrazovanje izabrali ste Nikolu Poplašena. Umjesto te agencije željeli ste napraviti agenciju za četničko obrazovanje", rekao je Bećirović.

"Sigurnost je kod investitcije najvažnija. Stabilan sistem je najvažniji. Sistem koji će privući investitore. SDA nikada nije napravila situaciju koja bi destabilizirala ekonomsku situaciju u državi. Mi smo se borili protiv toga. Opozicija je u ovom mandatu imala svoje interese i kada god smo imali reforme koje uklanjaju ove barijere uvijek je opstruirala. Nisu podržali napredak u BiH. Jedini problem vaš je kako maknuti SDA s vlasti. Ja nisam čuo niti jednu ideju za prosperitet BiH, a podržat ću svaku koju vidim", rekao je Džaferović, a potom se osvrnuo na komentar Bećirovića o Poplašenu:

"Ja nisam glasao, SDA nije glasala za Poplašena. Vi ste glasali za Zakon o prebivalištu koji je napravio mnogo problema za povratnike. Glasali ste za Zakon o prebivalištu i danas čovjek mora donijeti torbu papira, a službenik mu odlučuje opet o tome da li može promijeniti mjesto prebivališta", rekao je između ostalog Džaferović.

"Kada je Šepić odlazio iz SDA, Bakir Izetbegović je rekao kako je on najodgovorniji za ovaj zakon. Pa zašto sad napadate SDP za to", dodao je Radončić na ovu temu, a Džaferović je istaknuo kako je Šepić zamjenik ministra za civilne poslove i smatra da snosi odgovornost. "Da SDP i SBB nisu glasali njega ne bi bilo", smatra Džaferović, a Bećirović nastavlja:

"Reforma policije. Policija RS-a je proglašena jednim od krivaca za zločine. Ko je 2008. godine izglasao reformu policije? Morate shvatiti da ste i vi pravili brojne greške. Pokušajte na neki način da tu vašu negativnu kampanju pretvorite u pozitivnu", rekao je Bećirović.

Džaferović je nastavio o Zakonu o prebivalištu.

"Mi smo liderska stranka i bilo je naravno i propusta, ali ja vas pitam zašto ste izglasali Zakon o prebivalištu i napravili veliki problem? Što ste srušili Zakon o sukobu interesa", rekao je Džaferović.

"Što ste rekli da ćete izgraditi 70 kilometara autoputa, a izgradili ste 70 metara autoputa", odgovorio je Bećirović.

O EU, NATO-u i europskom putu?

"Mora se promijeniti vanjska politika. Ne možete govoriti o europskom putu i ići devet puta u Ankaru, a jednom u Brisel. Mi moramo biti uvijek u Briselu, Washingtonu, moramo lobirati za BiH. Ne možemo mi BiH ostaviti u amanet Erdoganu, pa Erdogan Izetbegoviću, Izetbegović Džaferoviću, a sutra on Sebiji Izetbegović", rekao je Radončić, a Džaferović je istaknuo:

"Ovo nije bilo dobronamjerno od gospodina Radončića. Naš jedini cilj je europski put. Ja ću vas podsjetiti da kada god je došlo do čvorišta u ovom mandatu, predsjednik Izetbegović je rješavao taj čvor. Kada je NATO u pitanju spremili smo ključni dokument u njegovom mandatu. Europski i NATO put su neosporni", rekao je Džaferović i dodao:

"Za stabilnost BiH je najvažniji odnos na relaciji Washington - Brisel. Ja bih ako budem izabran za predsjednika prvo posjetio Washington, a onda Brisel. Republika Turska je toliko ozbiljna država i optužiti je da sarađuje s jednom porodicom je uvreda za Tursku. Izetbegović je predsjednik države i on s gospodinom Erdoganom ima državničke odnose", rekao je Džaferović.

"Naši strateški ciljevi moraju biti članstvo u NATO-u i EU. I to prvo NATO put jer Washingtonski sporazum kaže da je napad na jednu ili više članova NATO saveza napada na sve članice. Mi trebamo sarađivati sa svim zemljama", rekao je Bećirević.

Radončić je istaknuo da odnos s Turskom ne treba biti odnos dvije porodice.

"Turska i BiH treba da grade svoj odnos kao ravnopravne države, a ne da Turska gradi odnos s jednom porodicom. Moramo imati prijateljske odnose, ali naš cilj treba da bude - NATO i EU", rekao je Radončić.

Lider SBB-a govorio je o kandidaturi Džaferovića ispred Stranke Demokratske Akcije.

"SDA ima puno boljih političara od vas. Vas je nametnuo gospodin Izetbegović. Ja to kažem u lice, je li to problem. Koliku ste podršku imali Vi, koliku gospođa, a koliku gospodin Zvizdić. Sprema se izborna krađa, u BiH se pojavilo sedam hiljada stogodišnjaka, mrtvi su na biračkim spiskovima", rekao je Radončić Džaferoviću.

O socijalnoj reformi? Kako ispuniti zahtjeve EU, a osigurati novac za tu kategoriju.

"BiH mora ući u sveobuhvatnu reformu. Naši uposlenici trebaju imati veće plate. Trebamo uvesti poreze koje nemamo. Poreze na luksuz, rasteretiti najugroženije kategorije stanovništa. Onaj ko bude u opoziciji mora biti konstruktivna opozcijia. Ko god da napravi paralmentarnu većinu posvetit će se rješavanju ovih pitanja", rekao je

"Socijalne reforme su važna stvar. Bez otvaranja kompanija, reforme ekonomije ništa nećemo promijeniti. Trenutno na jednog zaposlenog imamo jednog penzionera. Nekada je to bilo 3.5-1. Bez pokretanja ekonomije o tome je teško razgovarati. Moramoshvatiti krucijalnu činjenicu. Neće se EU prilagođavati nama, mi se moramo prilagoditi EU. Moramo napraviti dodatne napore i ovo su pitanja za sve nas", rekao je Bećirović.

"Naš put prema EU zahtjeva i reforme koje su nekada i bolne. To ne smije ići na štetu socijalne zaštite, odnosno socijalne politike. Od nas EU traži da se borimo protiv korupcije, da stvorimo bolje uvjete rada. Mislim da je to kompatibilno i da će s tim doći i bolji uvijeti za socijalno ugrožene", rekao je Džaferović.

Borba protiv organiziranog kriminala i korupcije?

"Mislim da je najveći problem sistemska korupcija. Namješteni tenderi, tenderi koji se ponavljaju... Državni organi moraju provoditi krivični zakon. Moramo dobiti sudstvo koje će imati hrabrosti da se bore sa sistemskom korupcijom. Mi moramo provesti povelje 23 i 24 ako se želimo boriti protiv organiziranog kriminala i korupcije", rekao je Radončić.

"Moramo imati sistemsku borbu protiv toga, volju i nadležne organe. Nekoliko sam puta predlagao da se krene od političara. Ako ima razlika između prihoda i imovine, takvi nam ne trebaju na političkoj sceni. To je prvo poglavlje koje trebamo otvoriti. Čini mi se da po tome najgore stojimo na jugoistoku Europe. Po pitanju Vrhovnog suda smo bili na istoj strani i nekoliko puta sam podnosio zahtjev za formiranje", rekao je Bećirović.

"Samo jačati institucije. Mislim na pravosuđe, policiju, agencije... Mislim da ovo što imamo sada u BiH je neprihvatljivo. Gube se dokumentacije na sudovim. Treba nam jedinstven sistem i odgovornost u tom sistemu", rekao je Džaferović.

Oko pitanja promjene Ustava Bosne i Hercegovine sva tri učesnika debate složila su se da je promjena potrebna.

Koji je prvi korak koji bi uradili nakon inauguracije ako budete izabrani?

"Ko god bude sjedio u Predsjedništvu morat će s ostala dva člana napraviti dogovor. Nema otcjepljenja RS-a, nema trećeg entiteta, nema fildžan države... Ja sam duboko uvjeren ako budem sjedio tamo da možemo napraviti pozitivnu atmosferu ko god s druge strane bio tu", kazao je Radončić.

"Želim jasno reći da sam kandidat sedam različitih stranaka. Želim okupljati sve bh. snage na kapitalnim pitanjima za BiH. Prvi put imamo kandidata koji kaže da je spreman da povezuje sve i crvene i zelene i plave i narandžaste i sve druge pod zastavom BiH. Država mora biti ispred stranke. Moramo se okupiti oko države, politika prepucavanja nije napravila ništa. Moramo dati novu energiju BiH. Moja kandidatura je zajednički projekat s građanima", rekao je Bećirović.

"Prva stvar koju namjeravam napraviti je da ponudim članovima Predsjedništva da napravimo jedan ekonomski prosperitet. Nema govora o bilo kakvoj destrukciji Bosne i Hercegovine. Ne znam da li je gospodin Radončić svjestan koliko je teza o fildžan državi opasna. Bosna i Hercegovina je srcolika i cjelovita i takva će i biti", rekao je Džaferović.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije