Davor Dragičević na sudu zbog koncerta Harisa Džinovića

Radiosarajevo.ba
Davor Dragičević na sudu zbog koncerta Harisa Džinovića
Foto: Slobodan Vasković / Davor Dragičević na protestima 30. 12. 2018. godine

Policijska uprava Banjaluka podnijela je zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka protiv Davora Dragičevića i još dvanaest osoba, zbog čega bi se trebali naći pred Osnovnim sudom u Banjaluci 7.februara, saznaje Buka.

Svi zajedno oni se terete da su 30.12. 2018. godine na Trgu Srpskih junaka u Banjaluci prilikom održavanja neprijavljenog javnog skupa narušili javni red i mir, kako se navodi, vikom i galamom.

Prije toga održan je javni skup u Banjaluci na Trgu Krajine u organizaciji grupe pod nazivom "Pravda za Davida", piše u pomenutom zahtjevu.

Po završetku navedenog skupa, jedan dio građana , među kojima i 13 lica, protiv kojih se vodi postupak, se vratio na prostor Trga Srpskih junaka, na tzv "Krašov parking". Tu su vikom i galamom uzvikivali: "Harise, odlazi", "Harise srećan put!", "Uz tebe smo Davore", te su tom prilikom prekinuli i onemogućili održavanje novogodišnjeg koncerta Harisa Džinovića, koji je trebao da se održi na navedenom mjestu.

Podsjetimo, da je zbog dešavanja ispred "Kraša", grad Banjaluka tužila organizatore skupa "Pravda za Davida" koji je održan tog dana, te u predloženoj presudi tražio 178.445 KM odštete zbog navodnog onemogućavanja proslave Nove godine.

Tuženi su omladinci Pavle Knežević, Bojana Gajanović i Anja Grubačić, koji su i podnijeli zahtjev za održavanje tadašnjeg skupa, za koje gradske vlasti tvrde da je uzrokovao milionsku štetu jer je organizovan neposredno pred proslavu Nove godine zbog čega su manifestacije otkazane.

Višemjesečni protesti Pravde za Davida kulminirali su tokom održavanja tri velika skupa u Banjaluci 2018.godine, kada su su okupile desetine hiljada građana. Posljednji veliki skup održan je 5. oktobra 2018. godine, dva dana prije izbora u BiH.

Protesti Pravde za Davida na Trgu Krajine okončani su 25. decembra 2018. godine hapšenjem Davora Dragičevića i čišćenjem Trga Krajine. Par dana protesti se održavaju spontano, šetnjama banjalučkim ulicama.

Posljednja šetnja održana je upravo 30.decembra policijskom akcijom u kojoj je privedeno nekoliko lica. Te noći posljednji put viđen je i Davor Dragičević. Nakon događaja iz 30.decembra otkazana je proslava Nove godine u Banjaluci.

Davidovi roditelji vrše ekshumaciju Davidovih posmrtnih ostataka 12. marta 2019.godine, a David svoj posljednji smiraj pronalazi na groblju u austrijskom Wiener Neustadtu, predgrađu Beča, piše Buka.

31. januara 2020. godine simbolično je obilježen rođendan ubijenog Davida Dragičevića. Paradoksalno, umjesto da se rješava slučaj ubistva ovog mladića, dešavaju se progoni i suđenja protiv članova grupe Pravda za Davida. O istrazi ubistva još uvijek nema nikakvih informacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije