Dani ponosa i slave: Kako su partizani na Sutjesci savladali 120 hiljada nacista

AA
Dani ponosa i slave: Kako su partizani na Sutjesci savladali 120 hiljada nacista
Foto: AA / Godišnjica bitke na Sutjesci

Stotine članova antifašističkih udruženja iz nekoliko zemalja bivše Jugoslavije obilježilo je na Tjentištu godišnjicu Bitke na Sutjesci, jedne od najtežih, ali i najslavnijih bitaka iz Drugog svjetskog rata. Sa zastavama država iz kojih dolaze, ali i bivše Jugoslavije, prepoznatljivim partizanskim kapama i petokrakama te slikama Josipa Broza Tita, pored spomenika herojima Sutjeske i spomen kosturnice u kojoj počivaju poginuli partizani, minutom šutnje i polaganjem cvijeća odali su počast herojima.

Prije 40 godina: Pogledajte posljednju Titovu posjetu Tjentištu

"Dolazimo svake godine. Obilježavamo jer je značajno, a nadamo se da će doći i do nekih promjena, da fašisti odu s vlasti više", kaže Uzeir Karadža iz Bugojna.

"Motiv je... mi gajimo, baštinimo puteve Titove revolucije. Mislim da je to bio ispravan prava. Ovo današnje vrijeme vjerovatno će izvući neku pouku iz svega toga", dodaje Enver Šumar, sekretar UABNOR-a Bugojno.

U podnožju monumentalnog spomenika organizovan je bogat kulturno-umjetnički program, a u obraćanjima predstavnika Saveza antifašista BiH, Hrvatske, Slovenije i Crne Gore naglašen je značaj bitke tokom koje je osujećena ofanziva njemačke vojske i domaćih izdajnika, poznata pod nazivom "Švarc", te su se, iako uz velike gubitke, partizanske jedinice s Glavnim štabom i vrhovnim komandantom Titom, uspjele probiti iz obruča.

"Ovo je sveto mjesto svih nas, bez obzira s kojeg područja bivše zajedničke nam domovine dolazimo. Ovo mjesto je pokrenulo preokret. Čini mi se da je ovo sjajna prilika, kada se sjećamo onih koji su nas okupili, da i mi počnemo govoriti o preokretu. Nije fašizam pobijeđen ni u jednoj od naših država. Neofašizam raste, cvjeta, buja. U mnogim od ovih zemalja zaštićen je od vlasti. Mi smo stvorili sve ove zemlje, antifašisti su stvorili sve republike, zahvaljujući kojima su nastale ove države u kojima živimo. Antifašisti imaju pravo i odgovornost, zbog onih koji su nas ovdje doveli, da mnogo snažnije i jedinstvenije kažemo i napravimo novi preokret. Ne može više ovako“, naglasio je Sead Đulić, predsjednik SABNOR-a BiH.

Organizator ovogodišnjeg programa obilježavanja godišnjice bitke na Sutjesci bio je Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske. Predsjednik Franjo Habulin zadovoljan je odzivom, a posebno zbog činjenice da su na Tjentište došli ljudi iz svih dijelova bivše Jugoslavije koji u Dolini heroja osjećaju duh zajedništva. Osim na herojstva partizana, on je skrenuo pažnju i na podjele među antifašistima koji već godinama godišnjicu Bitke na Sutjesci obilježavaju odvojeno. Juče je to uradio Odbor Vlade RS, a danas predstavnici SABNOR-a BiH u saradnji sa prijateljima iz Hrvatske.

"Nikakve podjele nisu dobre i uvijek treba stvarati prostor za razgovor, međusobno približavanje i sve ono što nas dijeli. Sjesti i razgovarati. Ako nismo uspjeli danas, pokušajmo ponovo sutra, ali bitno je naći dogovor, biti zajedno, nastaviti zajedno, kao što su to radili, u vremenu od 1941. do 1945. pripadnici Narodnooslobodilačke vojske i partizanskih odreda Jugoslavije", rekao je Habulin.

Tokom neprijateljske ofanzive "Švarc" u maju i junu 1943., višestruko slabije partizanske jedinice suočile su se s oko 120.000 pripadnika nacističke vojske i saradnika okupatora. Više od 7.000 partizana poginulo je tokom proboja iz obruča.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije