Danas u Stockholmu veliki protesti protiv Nobelove nagrade Peteru Handkeu

F. V.
Danas u Stockholmu veliki protesti protiv Nobelove nagrade Peteru Handkeu
Foto: Twitter / Peter Handke

Danas, simbolično, na Nobelov dan i Međunarodni dan ljudskih prava, bit će organizirani masovni protesti protiv dodjele najvećeg svjetskog priznanja austrijskom piscu, simpatizeru ratnog zločinca Slobodana Miloševića i negatoru genocida u Srebrenici Peteru Handkeu.

Svečanost dodjele Nobelovih nagrada, među kojima je i ona za književnost, također, je zakazana za danas.

Na protestima, koji će biti održani u centru Stockholma (Norrmalmstorg 18-20),  učestvovast će majke Srebrenice i Žepe, direktor Memorijalnog centra Potočari dr. Emir Suljagić, predstavnik prijedorskih logoraša Mirsad Duratović. 

Pored njih, na skupu će biti svjetski poznati novinar Roy Gutman, čovjek koji je otkrio i dokumentirao logore u Bosni i Hercegovini, bivša glasnogovornica Haškog tribunala i francuska novinarka i  književnica Florence Hartmann, a tu će biti i Christina Doctare, Vahidin Preljević, Enver Đuliman, Alida Bremer, Goran Miletić,́ Jasna Čaušević, Elke Schmitter... 

Iza manifestacije primarno stoje Teufika Šabanović, dijete Srebrenice, i Adnan Mahmutović, bosansko-švedski pisac i profesor engleske književnosti na Stockholm University.

Od samog početka im se priključilo mnoštvo ljudi, kako individualno tako i kroz razne organizacije. 

"Prije mjesec dana kada smo počeli nismo ni sanjali da će za nama krenuti ovoliki ljudi, a na kraju i države. Naravno da nam odluke svi država koje bojkotuje Nobel daju još vise energije da to sve okončamo na jedan snažan i dostojanstven način na Nobel dan i vratimo njegov u ostavštinu", rekao je Mahmutović.

Mahmutović kaže da je Handke "svoje životno djelo obilježio mnoštvom knjiga, izjava i djela kojima se negira genocid, ponižavaju žrtve rata, i odaje počast osuđenim ratnim zločincima". 

"Osnovne poruke da Nobelova nagrada legitimira revizionizam, daje socijalni i historijski kapital negatorima genocida i historijski utvrđenih činjenica... Pridružite nam se 10. decembra u Stockholmu, na Norrmmalmstorget od 19-21 h, da zajedno kažemo da se tako nešto se ne bi nikako smjelo nagraditi Nobelovom nagradom", poziva švedsko-bosanski pisac.

Smatra da nagrada mora da prati temelje Nobelovog testamenta i njegove zaostavštine, te "bude dodijeljena onome koji čovječanstvo vodi naprijed u pozitivnom pravcu, a ne onome koji iskrivljuje historiju i istinu". 

Demonstranti će tražiti da Švedska akademija prizna svoju grešku, te da prestane "sa svojim hladnim birokratskim odgovorima na protestna pisma, da prestane vrijeđati hiljade izbjeglih sa Balkana koji decenijama izgrađuju kako Švedsku, tako i mnoge druge evropske i svjetske države gdje žive raseljena lica". 

"Tražimo da uvide koliko njihova odluka dehumanizira i vrijeđa sve one koji su preživjeli isto ili slično, te vrijeđa našu zajedničku historiju, i daje vjetar u leđa onima koji već decenijama rade na sabotiranju pomirenja i suživota svih naroda", poručio je Mahmutović.

Komšić: BiH bojkotuje dodjelu Nobelove nagrade

Ne postoji ovlaštenje za bilo čije prisustvo u ime Bosne i Hercegovine ceremoniji dodijele Nobelove nagrade, poručili su iz kabineta Predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić dao je sinoć instrukciju o bojkotu navedenog skupa. Ambasadori Hrvatske, Turske, Kosova i Albanije, također, bojkotiraju dodjelu nagrade Švedske akademije.

Amanpour o dodjeli nagrade Handkeu: Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv

Slavna novinarka CNN-a Christiane Amanpour, koja je tokom rata izvještavala iz Bosne i Hercegovine, oglasila se porukom uoči sutrašnje dodjele Nobelove nagrade književniku Peteru Handkeu. „Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv", napisala je Amanpour. I was there. We all know who's guilty.

Velika svjetska imena osudila su odluku Nobelovog komiteta. I slavna novinarka CNN-a Christiane Amanpour, koja je tokom rata izvještavala iz Bosne i Hercegovine, oglasila se večeras porukom uoči sutrašnje dodjele Nobelove nagrade Handkeu.

"Bila sam tamo, svi znamo ko je kriv", poručila je Amanpour.

 Inače, ovo je jedan od najvećih skandala vezanih uz Nobelovu nagradu u njezinoj dugoj historiji.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije